Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:127950
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.08.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: Viduslaiki (5. - 15. gs.)
Darba fragmentsAizvērt

Lai labāk saprastu, kas raksturo paražu tiesību rašanos pasaulē, tajā skaitā Latvijā ir jāatgriežas apmēram 5000 gadus senā vēsturē. Lai arī izpētītais vēstures posms pret cilvēces pastāvēšanas laiku, nav ļoti garš, tomēr zināmu ieskatu tajā var gūt, lielā mērā pateicoties zinātnei. Neskatoties uz to, kas mums ir zināms par cilvēka uzvedības modeļiem, viens ir skaidrs, cilvēks visdrīzāk vienmēr ir centies veidot kaut kādus uzvedības noteikumus, kas ļāva izdzīvot. No senākajiem laikiem cilvēks ir veidojis savu uzvedības modeli saskaņā ar paražām, kas ir vissenākā tiesību forma. Tiesību vēsture galvenokārt balstās uz rakstītiem avotiem, izmantojot arī arheologu un antropologu izdarītos secinājumus, taču kā es jau iepriekš minēju, dokumentētais posms nav ļoti garš, tomēr tā informācija, kas ir bijusi zinātnieku rīcībā ir ļāvusi izdarīt secinājumus, kādas bija paražu tiesības visas cilvēces vēsturē, kas sastāv no diviem pamatslāņiem - pirmatnējās sabiedrības un civilizācijas.
Galvenā uzvedības norma jau pirmatnējā sabiedrībā bija paražas, kuras nostiprināja no senčiem pārmantotos uzvedības modeļus ikdienas situācijās un aizstāvēja sabiedrības locekļu intereses. Tie bija nerakstīti uzvedības noteikumi, kas bija nostiprinājušies sabiedrības uzvedībā, jo tika lietoti no paaudzes paaudzē, tādā veidā nostiprinoties cilvēka apziņā. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties