Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:863288
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vai ētika ir zinātne?
Ētiski izteikumi ir vērtējoši. Tas ir neizbēgami, ja reiz ētika ir tā, kas mūsu prātos veido vērtīgo, labo, pareizo. Lai to noteiktu jānoskaidro arī, kas ir pretējie jēdzieni - nevērtīgs, slikts un nepareizs. Tā veidojas vērtību sistēma, zināma veida hierarhija. Taču šī hierarhija nav absolūta, stingri noteikta un nemainīga, jo dažādās sabiedrībās, dažādos laikos un vietās, dažādos apstākļos tā var mainīties. Tādejādi ētika nav zinātne, tajā nepastāv aksiomas. To, ka ētika nevar tikt uzskatīta par zinātni uzsver arī Vitgenšteins, kā argumentu minot to, ka ētika nerada jaunas zināšanas. Nudien, ētika drīzāk reflektē par cilvēka vērtību stūrakmeņiem, par parādībām, kuras mūsos vairāk vai mazāk apzinātas, taču vienmēr ir bijušas. Līdzīgi kā Platona idejas, kuras mēs neradām vis no jauna, bet gan „atceramies”, atrodam sevī uz līdzību pamata ar ideālo (balstoties Vitgenšteina uzskatos, varētu teikt, absolūto) pasauli.
Ētika ir pārpasaulīga, jo tā runā par netveramo, tomēr reizē ļoti pasaulīga, jo visur klātesoša. Šo klātesamību nosaka tas, ka ētika ir cilvēcības pamatos, spēja vērtēt, just līdzi, reflektēt par savu rīcību – tās ir dažas no īpašībām, kas atšķir cilvēku no dzīvnieka un padara cilvēku par ētisku būtni. Ētika nav zinātne, tā ir mūsu domāšanas sastāvdaļa.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1317416
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties