Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ošu Annas tēls Andreja Upīša romānā "Zaļā zeme”

     

    Eseja4 Literatūra

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975239
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ošu Annas liktenis ir ļoti smags. Jau no agras bērnības pusgraudnieka meita Anna iepazīst darba grūtumu, pazemojumus, trūkumu. Meitene strādā un dzīvo, kā kalpa meita, pie Ozoliņiem. Jau tad viņai ir romāns ar Brīviņa dēlu Ješku. Šo attiecību sākumā viņas māte Māra Ose paredzēja, ka „ar labu godu tas nebeigsies”. Osiene pārdzīvoja ne tikai par savu meitu, bet arī par to, ko teiks pārējie, jo Anna tomēr ir viņas miesa un asinis, un, ja viņa izdarīja, kaut ko nosodāmu, tad šis grēka darbs varēja mainīt attieksmi arī pret māti. Māras vārdos, kad viņa saka, ka „sūrs un mielains ir tas nabaga ļaužu liktenis” un, ka trūcīgos kājām „min tie lielmaņi un vēl uzspļauj virsū”, var redzēt, cik smaga dzīve bija kalpa ļaudīm ikdienā izdabājot saimniekiem. Šajā vietā var vilkt paralēles starp Andreja Upīša romānu „Zaļā zeme” un Garlība Merķeļa „Latviešiem”, jo, kaut arī latviešu dzīve bija uzlabojusies, tomēr saimnieki aizvien vēl ņirgājās par zemniekiem, turklāt nu jau proletariātu izsmēja ne tikai vācieši, bet arī latviešu muižnieki.
Protams, Annas attiecības ar Ješku bija pamanījis arī Brīviņš. Viņš nosodīja meiteni. Brīviņš dusmojās par tādu netaisnību, ka „tiem babulniekiem, tiem ubagiem, vienmēr tās smukās meitas... Saimnieku dēlus dulnus pataisīja, visu dzīvi jauca kopā”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties