Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Organizāciju attīstība. Pārmaiņu vadība

     

    Eseja2 Politika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:243907
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Organizācijas struktūras. Kenets Boldings ir izstrādājis ļoti labu sistēmu koncepciju hierarhiju. Pavisam ir iespējams norādīt četras galvenās šīs jau iepriekš minētās sistēmu koncepcijas jeb organizācijas tipus. Pirmais no šiem organizāciju tipiem ir sekojošais: Līdera/ sekotāja organizācija, kas arī ir visbiežāk lietotā. Otrs organizācijas tips ir konscorijs, kas ir raksturojama vairāk kā apvienība vai savienība. Kā piemēru šādai organizācijai NATO. Trešais organizācijas tips ir Gadījuma organizācija jeb adhokrātija Savukārt ceturtais jeb pēdējais ir Piramīdas veida organizācija. Katram no šiem organizāciju tipiem ir sev raksturīga organizāciju struktūra, kam tālākajā darba gaitā arī tiks pievērsta lielāka uzmanība. Līdz ar to ir iespējams norādīt mana darba mērķi: noskaidrot katram no šiem organizāciju tipiem raksturīgās organizāciju struktūras.
Kā jau darba sākumā tika norādīts, visbiežāk lietotā ir līdera sekotāja organizācija, kam ir sev raksturīga organizācijas struktūra. Šī organizācijas tipa struktūra ir sekojošā: Līderis centrā un sekotāji perifērijā. Jāpiemin, ka šādā organizācijas struktūrā līderis ir kāda harizmātiska autoritāte. Savukārt šī tikko minētā līdera sekotāji ir atteikušies no savas individualitātes. Svarīgi būtu arī zināt, ka šādā struktūrā līdera sekotājiem ir jābūt uzticīgiem savam līderim. Viena no negatīvajām šīs organizācijas struktūras iezīmēm ir sekojošā: organizāciju līderi nevēlas piemēroties jauniem apstākļiem. Šādai organizācijas struktūrai neapšaubāmi ir spēcīga centralizācija, savukārt kā piemēru šādai organizācijas struktūrai varētu minēt armiju.
Konscorijs ir nākošais organizācijas tips ar sev raksturīgu organizācijas struktūru: nepārāk cieša mazu organizāciju apvienība, partnerība vai savienība ar divām vai vairākām institūcijām. Jāpiemin, ka, piemēram, uzņēmēji ir atklājuši, ka konscorijs pēc savas organizācijas struktūras ir ļoti vērtīgs, jo tas ļauj izvairīties no nevajadzīgiem konfliktiem. Globalizācijas un kapitālisma ietekmē ekonomikas tirgi ir paplašinājušies, līdz ar to palielinot šīs organizāciju struktūras nozīmi, jo dažkārt tirgi ir pārāk lieli, lai viens uzņēmums spētu kontrolēt situāciju, tāpēc ir nepieciešama konscorija izveide ar sev raksturīgi organizācijas struktūru. Šai organizācijas struktūrai ir vairākas negatīvas iezīmes, un tās ir sekojošās: šī organizācijas tipa administratoriem ir grūtības dot norādījumus saviem dalībniekiem, jo nav norādīta darbinieku autonomijas robeža. Otrā problēma ir šāda: pastāv dažādas iestāžu kultūras, kas savukārt nosaka dažādu iestāžu izturēšanos. Kā piemēru šādai organizācijas struktūrai varētu minēt dažādas starptautiskās organizācijas tādas kā NATO un Eiropas Savienība.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1187431
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties