Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Normatīvais akts, Latvijas galvenie normatīvie akti, to hierarhija un Satversmes tiesas funkcijas šīs hierarhijas nodrošināšanā

     

    Eseja3 Tiesības

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:800076
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Normatīvais tiesību akts ir tiesību akts. kas satur tiesību normas. Pastāv arī normatīvi akti, kuri nesatur tiesību normas.
Pastāv šādi normatīvo aktu veidi:
Konstitūcija ir valsts pamats. Konstitūcija satur sabiedrību regulējošas normas. Likumdevējvara, izpildvara un tiesu vara ir padotas konstitūcijai kā augstākajai nacionālajai tiesību normai. Konstitūcijas normatīvi saistošais spēks neattiecas tikai uz publiskās varas nesējiem un izmantotājiem. Konstitūcijas atsevišķas normas var nepa­starpināti piešķirt tiesības un uzlikt pienākumus ari privāttiesisko attiecību dalībniekiem. Bez tam konstitūcijā nostiprinātajām pamattiesībām ir īpaša nozīme privāttiesiskajās attiecībās, jo tās palīdz konkretizēt nenoteiktos tiesību jēdzienus un ģenerālklauzulas. Konstitūcija ir juridiskā spēka ziņā augstākais nacionālais tiesību avots un tiesību akts.
Likumi. Likumam formālā nozīmē ir ļoti liela nozīme valsts pārvaldē. Likums ir ari poli­tisks instruments. Likumiem ir jāregulē tipiskas dzīves situācijas vispārēji un abstrak­ti. Tomēr likums nav tikai abstrakta vispārēja norma, kas attiecas uz nenoteiktu skaitu personu un piemērojams nenoteiktu skaitu reižu. Likums nosaka valsts un sabiedrības kopī­go finansējuma modeli un prioritātes (budžeta likums). No tiesiskas valsts principa izriet prasība par likumu skaidrību un noteiktību. Tiesību normas, kuras ir neskaidras, nesaprotamas, vārdiski pārāk garas un nenoteiktas, nesasniedz to mērķi. Tiesību normu sistēma, kurā normu adresāts neorientējas, noved pie tiesiskās nedrošības. Tiesiskā drošība prasa orientēšanās drošību. Tas panākams tikai ar skaidriem, viennozīmīgiem un noteiktiem likumiem.
Noteikumi. Arī noteikumi satur vispārējus abstraktus tiesību priekšrakstus. Noteikumus izdod izpildvara, pamatojoties uz likuma pamata. Tādējādi tiek nošķirta likumdevējvara no izpildvaras. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136499
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties