Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:417009
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.08.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

Lugas darbība risināta kādā Vidzemes muižā un tās pagrabā. Notikumu norises laiks ir Mārtiņdiena (10. novembris) un tai sekojošais rīts. Lugas sākumā muižas pagrabā tiek ievietoti par budēļiem pārģērbušies zemnieki, kuri svētkos uzvedušies pārāk skaļi un traucējuši kungus. Nākamajā ainā risināts lielkungu disputs par zemnieku stāvokli un viņu nepatīkamajiem raksturiem, un notiek gatavošanās tiesas sēdei, kurā tiks izskatītas vairākas lietas saistībā ar dažādiem noziegumiem, kuros apsūdzēti zemnieki. Darbības risinājumā arī tiesājamie nonāk muižas pagrabā, kur sastopas ar budēļiem, un uzsvars tiek pārvirzīts no ārējā soda uz sirdsapziņas tiesu, skarot atbildību par savu rīcību ne tikai savā, bet arī līdzcilvēku priekšā. Luga beidzas ar notiesāto zemnieku izsaukšanu sprieduma nolasīšanai, savukārt budēļi saņems pērienu turpat pagrabā.
Kādā muižā notiek tiesa, kurā vācieši – muižnieki tiesā savus dzimtcilvēkus. Pagrabā tiek ieslodzīti budēļi – muižas ļaudis maskās, kuru vaina ir pārmērīga trokšņošana. Te viņiem kopā ar slepkavām un burvi notiek vairāku līmeņu tiesas – 1) formālā, 2) sabiedriskā (morāles) un 3) Nāves (viena no maskām) tiesa. Apstākļi veido cilvēku vai cilvēks apstākļus? Problēma, kā saglabāt cilvēcību cilvēkos ir risināta arī lugā “Tiesa”. Cilvēkiem ir jāspēj saglabāt savu cilvēcisko pašcieņu arī tik drūmos apstākļos, kādos mēs bijām nonākuši. Cilvēkiem ir jāvērtē, cik katrs no viņiem ir vērts un cik mēs visi kopā.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties