Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:472214
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Folklora nav tikai K. Barona biezos sējumos krātās latvju dainas, bet gan pietiekoši nozīmīga kultūras vērtība, kura ieņem lielu, kaut arī nepietiekošu lomu mūsdienu Latvijas kultūrā. Tāpat dainas nav zudušas un mirušas pagātnes atliekas, bet gan ir liecinieces garīgi nozīmīgajām mūsu senču garu mantām, kuras mūsdienās vēl joprojām eksistē, būdamas neiznīcināmi dzīvas. Par svarīgāko uzskatu, ka tautasdziesmas ir veidojušas tautas kopības izjūtu.
Kā zināms, nav īpaši ilgs tas laiks, kad latviešu tauta ir bijusi pati par sevi, neviena nepakļauta, taču latviešu tauta šajos gadu simteņos, būdama palaikam zem citu tautu virskundzības, ir vienojušas parašas un dziesmas, kuras nezuda, lai tā vietā pieņemtu krievu un vācu kultūru. Visur latviešiem ir līdzās bijusi tautasdziesma, tā ir gan palīdzējusi smagajos darbos un grūtajos laikos, dodot iekšēju spēku, gan kavējusi laiku brīvajos brīžos, apdziedot sadzīviskas un personiskas problēmas, kuras daļēji ir raksturīgas arī mūsu laikiem. Taču visam tam pāri vienmēr ir slējusies vēlme un māka runāt un dziedāt. Tādu dziesmu izplatību un vēlmi dziedāt daudz kur neredzēsi.
Mūsdienās, kad tauta tiek barota ar visumā vienveidīgu popkultūras produkciju, kur garīgajām vērtībām nav augsta vērtība, folklora ir tā, kas spēj izcelties uz kopējā fona ar savu vienkāršību taču nebūt ne seklumu un vienveidību. Šie senie vārsmojumi, kuru vērtību tiem piedod senatnīgums un apziņa, ka tas ir literāri pasniegts tautas gājums cauri gadu simteņiem, ir aizsākums Latviešu dzejai un kultūrai, kura, šķiet, palaikam aizmirst savu radītāju un mūsu pagātni – folkloru.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1135190
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties