Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:710959
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Lai cilvēks spētu aptvert esamības jēgu, viņam jāatmet jebkāda orientēšanās uz praktiskiem mērķiem, apzinoties savu mirstīgumu. Tikai tad, kad cilvēks jūtas stāvam nāves priekšā, viņš, pēc M.Heidegera domām, ir spējīgs saskatīt, cik nozīmīgs un satura pilns ir katrs viņa mūža brīdis.
Darbā Esamība un Laiks M.Heidegers kritizē abstrakto un metafizisko raksturojumu tradicionālajiem veidiem, kas aptver cilvēka esamību kā racionālu dzīvnieku, indivīdu, garu, dvēseli vai subjektu. Nepieciešamība pēc Dasein (nepieciešamība, lai katrs būtu atbildīgs par savu esamību) ir pamats M.Heidegera priekšstatiem par Dasein iespējām, kas ir atkarīgas no sabiedriskās dzīves un vienkārša īslaicīga aprēķina izbēgšanas . Viņš norāda uz draudošajām briesmām, ja cilvēks ir pakļauts pūlim, jo tieši pūlis bieži vien kļūst par personas dvēseli, nosakot šīs personas iespēju robežas. M.Heidegers teica: Ikviens ir cits, un neviens nav viņš pats .
Darba noslēgums un atbilde beidzas jautājumā: vai gan laiks neatklājas kā esamības apvārsnis? Cilvēks, kuram ir atbilde, bet kurš neatpazīst jautājumu (uz kuru tā ir atbilde), paliek bez atbildes . M.Heidegera filosofisko terminoloģiju nevar nošķirt no attiecīgā termina lietojuma vēstures, tādēļ patiesa filosofija nevar izvairīties no konfrontējošiem valodas un nozīmes jautājumiem .

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties