Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:228394
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: Jaunie laiki (15. - 20. gs.)
Darba fragmentsAizvērt

Latviskās identitātes aizsākumi meklējami 19. gadsimtā, kad latvieši sāka apzināties sevi kā kopumu noteiktā teritorijā, ko vieno kopīgi nacionāli kulturāli kritēriji, it sevišķi valoda un vēsture[1.]. Šajā laika posmā nacionālās identitātes pētnieku interesi noteica daudzetnisko un daudznacionālo impēriju sairšanas process[2.]. Līdz ar nacionālisma ideoloģijas popularizāciju 19. gadsimtā radās nacionālais romantisms, kas par tautas pamatvērtību izvirzīja pagātnes kultūru, folkloru un reliģiju[3.]. 19. gadsimta pirmajā pusē paplašinājās latviešu valodā publicētās informācijas saturs, attīstījās laicīgā literatūra, iznāca pirmās avīzes un laukos nostiprinājās skolu tīkls[4.]. Tas pavisam nozīmīgi veicināja latviešu tautas pašapziņas celšanos, taču jāmin, ka līdz pat 19. gadsimta 60. gadiem latviešiem bija salīdzinoši vāja nacionālās identitātes izpratne[5.].
Jāuzsver, ka vēstures gaitā radušies vairāki faktori, kas ietekmējuši latviskās identitātes veidošanos. Kā svarīgāko no tiem var minēt vienotu teritoriālo piederību [6.]. Laika posmā no 13.-16. gadsimtam sāka veidoties latviešu tauta, saplūstot kuršiem, zemgaļiem, sēļiem un latgaļiem, kas tolaik apdzīvoja mūsdienu Latvijas teritoriju[8.]. 18. gadsimtā visa Latvijas teritorija tika iekļauta Krievijas impērijas sastāvā, latvieši lielākoties bija zemnieku tauta, kam nebija nekādu pašnoteikšanās tiesību. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1398306
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties