Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:245852
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.10.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas teritorija (īpaši Rīga) Krievijas Impērijas laikā bija ekonomiski daudz attīstītāka nekā citas guberņas. Tomēr šis periods beidzās līdz ar Pirmo Pasaules karu, kad rūpnīcas tika slēgtas, to inventārs aiztransportēts uz Krieviju un izejmateriālu plūsma apturēta. Tomēr Latvija ātri vien “atguvās” un trīsdesmitajos gados dzīves standarts Latvijā bija augstāks nekā, piemēram, Somijā. Taču arī šo periodu pārtrauca karš un attīstību uz piecdesmit gadiem paralizēja padomju okupācija. Vērtību un attieksmes izpratne ir lielā mērā mantota no iepriekšējiem sociālekonomiskajiem procesiem.
Mūsdienu sociālekonomiskā aina tiek vērtēta pretrunīgi. Lai gan Latvija ir daudzējādā ziņā progresējusi, progress vērtējams kā mērens. Latvija vēl atrodas pusceļā uz spēcīgu tirgus ekonomiku ar tikpat spēcīgu demokrātisku sabiedrību. Nesenā pagātnē svarīgākais ekonomiskais mērķis bija izdzīvošana, proti, virzība uz tirgus ekonomiku. Tagad ekonomisko virzību nosaka četri galvenie mērķi, proti: 1)konservatīva Latvijas Bankas monetārā politika, 2) spēcīgs eksports, 3)maksimāla privātā sektora nodarbinātība, 4)produktivitātes ieguvumi, koncentrējoties uz augstas kvalitātes precēm un pakalpojumiem. Jāatzīst, ka veiksmīgi paveikts ir tikai pirmais punkts. Latvijā joprojām ir salīdzinoši zems dzīves līmenis, imports krietni pārsniedz eksportu un privātā sektora nodarbinātība palielinās pakāpeniski.
Valts konkurētspēju pasaules tirgū lielā mērā ietekmē uzkrātā kapitāla kvalitāte un apjoms. Attiecīgi tiek ietekmēta arī ekonomiskā izaugsme principā un no tās izrietošā iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanās. Investīcijas ir tie vitāli nepieciešamie resursi, kas nodrošina reālo kapitāla pieaugumu, modernizāciju, uzturēšanu un atjaunošanu. Proti, iedzīvotāju dzīves līmeni patreiz nosaka iepriekšējo gadu investīcijas, savukārt, nākotnes labklājība ir tieši atkarīga no šodienas investīcijām. No tā mēs secinām, ka investīcijas ir nozīmīgs instruments, kas ir svarīgs kā īstermiņa, tā ilgtermiņa attīstībā. Protams, ka pārejas valstu ekonomikās ārvalstu investīcijām ir liela nozīme, tomēr jāatzīst, ka vairāk tiek investēts pakalpojumu sfērā, mazāk ražošanā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties