Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Latvijas ārpolitisko lēmumu pieņemšanas process: kurš modelis vispiemērotākais?

     

    Eseja7 Politika

6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:114773
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ikvienas valsts lēmumu pieņemšanu ārpolitikā ietekmē kādi konkrēti faktori, kas ļauj tās lēmumu pieņemšanas veidus klasificēt modeļos. G. Allisons piedāvā četrus pamata modeļus- racionālo, organizatorisko, politisko un socio-kognitīvo lēmumu pieņemšanas modeli. Izmantojot šos modeļus vajadzētu būt iespējai skaidrot it visu valstu ārpolitiskos lēmumus, taču vai tas tā patiešām ir? Šos modeļus ir samērā viegli pielietot militāru krīžu situācijās, pavisam ikdienišķu lēmumu un ilgtermiņa stratēģiju skaidrojumos un citos gadījumos. Taču nenoliedzami mēdz būt arī izņēmumi. Vai šie modeļi spēj skaidrot arī lēmumu pieņemšanu valstīs, kas nav pastāvējušas tik ilgi kā pārējās, valstīs, kas Aukstā kara situāciju piedzīvoja ne kā neatkarīgas valstis? Vai iespējams tomēr tas, ka post-komunistiskās jaunās un neatkarīgās valstis savus ārpolitiskos lēmumus pieņem pēc citiem nosacījumiem, nekā to skaidro viens vai otrs Allisona modelis? Lai to noskaidrotu, par piemēru var ņemt Latvijas ārpolitisko lēmumu pieņemšanas mehānismu, pētot to, piemēram, krīzes situācijā, kāda radās 1998.gadā.
Vispirms būtu nepieciešams īss notikumu pārskats. 1997.gadā, kad Latvija uzzināja, ka tās mērķis iestāties NATO un ES netiks sasniegts tik ātri kā cerēts (NATO deklarēja, ka Baltijas valstis netiks iekļautas pirmajā NATO paplašināšanās posmā un ES noraidīja Latvijas prasību uzsākt iestāšanās sarunas), taču tā vismaz strādāja pie Baltijas-ASV Hartas (Baltic-US Charter), Krievija negaidīti piedāvāja Latvijai (un arī pārējām Baltijas valstīm, kā arī divām no Skandināvijas valstīm) Krievijas Drošības Garantijas (Russian Security Guarantees) un Reģionālās Drošības un Stabilitātes Paktu (Pact for Regional Security and Stability).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties