Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:465875
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latgaļiem bija jāaizstāv senās Latvijas austrumu novadi pret krieviem, bet kuršiem nācās sargāt rietumu robežu. Šī robeža bija Baltijas jūra, un uzbrucējiem tātad bija vajadzīga flote. Bīstamākie šai ziņā bija zviedri un dāņi.
Šīs tautas jau 6.-7. g.s. sāka mēģināt uzbrukt citu zemju piekrastēm. Viņu galvenais mērķis sākumā bija laupīšana, vēlāk arī iekarošana. Laupīšanu toreiz neuzskatīja par negoda darbu, kā tas bija ar zagšanu. Zagļi visi nicināja, bet veiksmīgs laupītājs bija varens un slavens vīrs. Tikai ja nebija iespējams laupīt viņi dažkārt arī tirgojās.
Šos ziemeļniekus, kas tādā nolūkā devās pāri jūrai, sauca par vikingiem. Laikmetu, kad viņu braucieni, laupīšana un iekarojumi notika sevišķi plašā mērā, apzīmē par vikingu laikiem (800.-1050.g.).
Bet svešas piekrastes vilināja arī kuršus. Cīnoties ar ziemeļu vikingiem, viņi paši kļuva par bezbailīgiem jūrniekiem. Kuršu kuģi devās pāri jūrai un uzbruka kā dāņu, tā zviedru krastiem un salām. To viņi darīja, gan lai atriebtos par svešinieku uzbrukumiem, gan lai iegūtu mantu, slavu un godu. – Ne par latviešu cilti no šiem laikiem nav tik daudz ziņu kā par kuršiem.
7.gadu simteņa vidū zviedriem izdodas nostiprināties Kursā, netālu no tagadējās Liepājas – Grobiņā ( domā, ka tā bijusi rakstu liecības minētā Kuršu Seeborg – Jūrpils ). Tur tie uzceļ savu nometni jeb senpilsētu, kas pastāv līdz 8.gadu simteņa beigām (to atraka 1930. gadā). Tad notiek spēcīgs kuršu uzbrukums – zviedru senpilsētu ieņem un iznīcina. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1142199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties