Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:818616
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Celtni, kura pirmoreiz dokumentos minēta 1237.gadā, cēlis bīskaps Nikolajs no Magdeburgas kā nocietinātu pili ceļā no Rīgas uz Daugavpili. Pils celta, lai ceļotājam būtu vieta, kur pārnakšņot, sagādāt pārtiku un nomainīt zirgus tālajam ceļam.
Pils sākotnējais izskats nav izdibināts. Senākā būvperioda liecības saglabājušās pagrabstāvā, kura telpas sedz krusta velves. Tās atbalsta akmenī kaltas pēdas. Vienkāršā, bet ģeometriski precīzā forma liecina par sākotnējās pils askētisko arhitektūru. Joprojām ir daudz neskaidrību un nezināmā par pils sākotnējo izskatu un nocietinājuma mūru ieskauto pagalmu. Līdz šodienai tas saglabājies kā lepnas kungu mājas dzīvojamās ēkas – pils – iekšpagalms.
Konkrētas liecības par pils likteni ir no 16.gadsimta, kad 1585.gadā Polijas karalis Stefans Batorijs apbalvoja pulkvedi, savu kambarkungu Nikolausu Korfu, dāvinot viņam Krustpils muižu. Šo dāvanu vācu dzimta saņēma mūžīgā lietošanā.
19.gadsimta modernizācija vērojama vēl tagad. Visvairāk oriģinālu saglabājies no pils pēdējās modernizācijas. 19.gadsimta sākumā izveidots galveno pils ieeju durvju portāls ar dabiskā akmens apdari. Ieejas vestibila ailes dekoratīvais rotājums ar augļu virtenēm un sievietes figūru katrā pusē liecina par tobrīd (19.gs.otrajā pusē) modē esošo historisma stilu un pils saimnieku vēlmi būt laikmetīgiem, neatpalikt no pasaules elpas. Turpat no vestibila sienām apmeklētājus uzlūko 19.gs otrā pusē gleznotie Korfu un Rozenu dzimtas ģerboņi. Tie pauž cieņu no abām dzimtām veidotajai ģimenei, kas pili saņēmusi mūžīgā lietošanā tālajā 16.gadsimtā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1171430
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties