Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:864715
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Attīstoties sabiedrībai, attīstījās arī izpratne par noziegumu un noziedzību. Neskatoties uz to, ka kriminoloģija kā zinātne izveidojās tikai 19.gadsimta beigās, tās iedīgļi bija jau sen, jau vairākus gadu tūkstošus atpakaļ. Būtu maldīgi uzskatīt, ka kriminoloģijas pieejas, teorijas un skolas izveidojās tikai 19.gadsimtā, tās pastāvēja jau sen. Liela interese par noziedzību, kā nelabvēlīgu parādību sabiedrībā bija jau sen, tas radīja daudzas teorijas un skolas, kas mēģināja izpētīt, izskaidrot, kā rodas noziedzība, kādi ir tās rašanās iemesli, cēloņi, kādas ir noziedzības izraisītās sekas.
Kriminoloģiskās pieejas pamati – teorijas un skolas ir ļoti atšķirīgi, taču tas nenozīmē, ka tie būtu nepareizi, jo atbilst sabiedrībai, tās vispārpieņemtajām vērtībām un normām, kādas ir pieņemamas uz esošo momentu. Teorijas par noziedzību ir mainīgas, jo ir saistītas ar noziedzīgās rīcības cēloņiem un radītajām sekām, kas savukārt ir atkarīgi no laikmeta, notikuma vietas. Teorijas pastāv jebkuru pētījumu pamatā arī kriminoloģisko.
Viena no pirmajām kriminoloģiskajām noziedzības teorijām sāka attīstīties 18.gadsimta beigās, tā saucamā - klasiskā skola, kuras piekritēji uzskatīja, ka cilvēka saprāts un griba nosaka viņa rīcību, tajā skaitā arī prettiesisko.
Nākošo teoriju izvirzīja politekonomists H.S.Bekers, kas izvirzīja neoklasiskās skolas tēzi, ka cilvēks kļūst par noziedznieku tāpēc, ka pieņem racionālākus lēmumus, nekā citi cilvēki. Ņemot vērā konkrētos apstākļus, izvēlas mazāko riska iespēju, lai iegūtu pēc iespējas lielāku peļņu. Ar mazāku darbu iegūt lielāku labumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1117563
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties