Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:838183
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Kurš no bezdarba veidiem (cikliskais, strukturālais) šobrīd dominē Latvijā? Kamdēļ ir svarīgi zināt to? Atbildi pamatot.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) bezdarba statistika rāda, ka lielākā daļa bezdarbnieku ir ar profesionālo izglītību (2021.gadā 34,4% un 2022.gadā 33,2%). Tas var liecināt par vakanču neatbilstību darba pieprasījumam (strukturālais bezdarbs), vai arī par darbavietu trūkumu (cikliskais bezdarbs). Tā kā reģistrēto brīvo darbavietu skaits ir liels (27201), var secināt, ka bezdarbnieki nav spējīgi atrast darbavietu atbilstošajā jomā, kurai viņi ir kvalificēti, kas ir strukturālā bezdarba pazīme. Šo bezdarba veidu ietekmē arī iedzīvotāju atrašanās vieta. Ja teritoriālais izvietojums neatbilst darba tirgus piedāvājumam, bezdarba rādītāji būs lielāki. Tāpēc Latgalē ir ievērojami lielāks reģistrētā bezdarba līmenis (12,6%) nekā, piemēram, Rīgas reģionā (4,3%). Secināms, ka šobrīd Latvijā dominē strukturālais bezdarbs – darbaspēka piedāvājums kvalitatīvi neatbilst darba piedāvājumam.

Dominējošā bezdarba veidu ir svarīgi zināt, jo atšķiras veidi, kā tos samazināt. Strukturālo bezdarbu var mazināt, veicinot pārkvalifikāciju, lai darbaspēka piedāvājums sakristu ar darba piedāvājumu. Pārkvalificēties var izejot noteiktas apmācības, kurās iegūst zināšanas, prasmes un iemaņas atbilstošajā zemas kvalifikācijas profesijā. Strukturālo bezdarbu augstas kvalifikācijas profesijās var mazināt veicinot iedzīvotājus iegūt augstāko izglītību, palielinot budžeta vietu skaitu augstskolās, piešķirot stipendijas, taču jārēķinās, ka šis ir ilgstošs process. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1399240
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties