Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:274124
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.12.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ķīnas Tautas Republikas (turpmāk tekstā – ĶTR) autoritātes jau vēsturiski Ķīnu uzskatījušas par vienu no dominējošiem dalībniekiem pasaulē, pozicionējot to kā pasaules ekonomisko, kultūras un politisko centru, kas atspoguļojas ĶTR īstenotajā pieejā un centienos vadīt pār globālo pārvaldību, mainot institūcijas un pielāgojot tās Pekinas prioritātēm un interesēm. ĶTR esamību kā starptautiskam aktoram apliecina arī tās darbības radītās “plaisas” ar citām demokrātiskajām valstīm, kuras īsteno savstarpēji pieņemtās normas, kamēr Ķīna stiprina tās sadarbību, piemēram, ar Krieviju interneta pārvaldības jomā, kas abām lielvarām ir saistoša. Ķīnas stratēģija globālās pārvaldības kontekstā raksturojama kā daudzpusēja. Proti, tiek pausts atbalsts starptautiskajiem nolīgumiem un iestādēm, kas ir saskaņā ar tās mērķiem, vienlaikus graujot un veidojot alternatīvus modeļus normās, kas atšķiras ar ĶTR uzskatiem. Kopsavelkot, apgalvot, ka ĶTR ir starptautisks nevis reģionāls aktors, ļauj tās darbību radītās sekas, kas rezultējas ietekmē uz starptautisko sistēmu.
2010. gadā Ķīna kļuva par pasaules otro lielāko ekonomiku, vienlaikus palienot savu lomu starptautiskajās organizācijās. Aizvadīto gadu laikā ĶTR ietekme Apvienoto Nāciju Organizācijas (turpmāk tekstā – ANO) sistēmā pieaug – ANO struktūrās darbojas arvien vairāk tās valstpiederīgo, Ķīnas valdībai piemīt vadošā loma četrās no piecpadsmit specializētajām aģentūrām u.tml. iestādēs. ĶTR ekonomiskie darījumi aptver teju visu pasauli, tomēr jāuzsver, ka tās politiskā ietekme ir mazāka, ko iespējams pamatot ar tās mērķiem stiprināt ekonomisko izaugsmi, nevis politisko pozīciju. Jāpiemin, ka 1971. gadā Ķīna kļuva par ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli, kas apliecina tās klātesamību starptautiskā miera un drošības uzturēšanas kontekstā, u.c. saistītās aktualitātēs un jautājumos.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1401111
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties