Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:746646
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirms vairākiem tūkstošiem gadu tagadējā Latvijas teritorijā ienāca balti, un latvieši ir baltu tautas, kas runā latviešu valodā. Kā tauta latvieši pakāpeniski veidojās 14. – 17. gs., saplūstot tādiem baltu etnosiem, kā latgaļi, zemgaļi, sēļi, kurši, arī somugru tautai- lībiešiem.
Kurzemes mācītājs Pauls Einhorns savos darbos "Reformatio gentis Letticae in Ducatu Curlandiae" (1636) un "Historia Lettica" ("Latviešu vēsture") (1649) ar vārdu gentis Lettica jau apzīmēja visu Kurzemē, Zemgalē, Sēlijā un Vidzemē dzīvojošo "Latviešu nāciju" Lielu ietekmi uz literārās latviešu valodas izveidi atstāja Gothards Frīdrihs Stenders (1714-1796), uz kura kapakmeni Sunākstes kapos rotā uzraksts "Latwis". Viņš savos sacerējumos jau kopš 1754. gada konsekventi lietoja apzīmējumu "Latweeschi". Enciklopēdiskos izdevumos pirmo reizi etnisko apzīmējumu "latvieši" sastop tikai 1790. gada Hībnera Enciklopēdijā.
Un kas tad īsti ir latvietis? Jā, mēs esam samērā jauna tauta, bet vai 17.,18. gadsimts būtu īstais laiks, kad runāt par latviešiem kā tautas izveidošanos, jo jau 7 gadu simteņus vēsture runā par vergu tautu, kuru mīdījuši un vēlējušies iekarot tik daudzi. 7 gadu simteņus mēs esam dzīvojuši savā zemē kā vergi!…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties