Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:106995
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Māris Andžāns, starptautisko attiecību maģistrs, izsaka viedokli: „Bez veiksmīgas un auglīgas sadarbības ar Krieviju alianse nespēs turpināt līdzšinējo vispārējās sadarbības politiku, kurā attiecības ar Krieviju bija viens no centrālajiem elementiem, sevišķi attiecībā uz šobrīd būtiskāko no misijām – ISAF Afganistānā.” Manuprāt, Krievija nekad nav samierinājusies ar bijušās PSRS teritoriju zaudēšanas un savas ietekmes samazināšanos 1989.gadā. Šobrīd Krievijas pašapziņa pieaug un daudzas NATO valstu aktivitātes tai nav pieņemamas. Tā kā Krievijai no NATO īsti neko nevajag, tad tā kļūst arvien uzstājīgāka. Piemēram, Krievija protestē pret Gruzijas un Ukrainas iekļaušanu aliansē, jo tas nozīmētu Krievijas ietekmes mazināšanos šajās valstīs, kā arī plašākā apgabalā. Manuprāt, Gruzijas iekļaušana NATO un labu attiecību saglabāšana ar Krieviju ir praktiski nesavienojamas lietas. Tad kā NATO sadarboties ar valsti, kura tai ir nepieciešama, bet kura nemaz nevēlas sadarbību? Kuras sadarbības izpratne sniedzas tikai tik tālu, līdz netiek skartas tās intereses. Bijušais Krievijas prezidents V. Putins neoficiāli izteicies, ka „Maskava NATO tālāko paplašināšanos uzskata par draudu Krievijas interesēm un tam sekos adekvāti atbildes soļi. Jo Ukraina pat nav valsts – daļa tās teritorijas ir Austrumeiropa, bet daļa Krievijas dāvinājums”. Viņš pat piedraudējis – „gadījumā, ja Ukraina tiks iekļauta NATO, Krievija anektēs daļu Ukrainas – Krimu un Austrumukrainu”. Manuprāt, pastāv iespēja, ka Krievijas konflikti ar Ukrainu gāzes vada dēļ un ar Gruziju teritorijas dēļ, tika izraisīti tikai tāpēc, lai aizkavētu vai pat pavisam samazinātu šo valstu iespēju tuvināties NATO.
Pēc manām domām, šis ir NATO lielākais izaicinājums mūsdienās – kā saglabāt labas attiecības ar Krieviju, kas NATO ir patiešām nepieciešams, ko pierāda alianses vilcināšanās un ilgais aktīvas rīcības trūkums Krievijas – Gruzijas konflikta laikā. Kā rīkoties attiecībā uz Gruzijas un Ukrainas iekļaušanu NATO? Kā nodrošināt sadarbību ar visiem visos jautājumos?

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1313917
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties