Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:288908
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulē ir vairāki tūkstoši dažādu profesiju. Tā kā profesijas izvēle ir viens no svarīgākajiem lēmumiem cilvēka dzīvē, protams, ka liela nozīme ir arī stereotipiem jeb sabiedrībā valdošajam priekšstatam par kādas konkrētās profesijas pārstāvjiem. Būvnieki ir viena no profesijām, kuru nevar nepamanīt, jo jebkurš no mums ik dienas sastopas ar šī aroda meistariem vai biežāk - ar šī darba augļiem. Ar ko tad asociējas vārds „būvnieks”? Diemžēl jau bērnudārzā māca, ka auklītes, medmāsas un skolotājas ir sievietes, bet celtnieki un šoferi - vīrieši. Šie dzimumu stereotipi saglabājas apziņā un vēlāk traucē objektīvam skatījumam uz darba tirgu un nākamās profesijas izvēli. Vai tiešām būvniecība ir tikai vīriešu lauciņš? Protams, darbs būvlaukumā ir diezgan smags un prasa lielu fizisko izturību, tāpēc sievietei ne vienmēr ir piemērots un arī nešķiet vilinošs. Pat tad, ja fiziski nav jāstrādā, vadīt darbu būvlaukumā vīriešu kolektīvā nav diezko pateicīgs darbs un to nevarēs maigs un jūtīgs cilvēks, tāpēc darbs būvlaukumā, manuprāt, tomēr būtu atstājams vīriešu ziņā. Pie tam vīrieši parasti uzskata, ka sieviete taču nevar būt šajā jomā gudrāka un saprast ko vairāk, tāpēc, lai panāktu cieņu no padoto puses, iekarotu uzticību un kļūtu par autoritāti, sievietei - pat gudrai un pietiekoši zinošai, daudz vairāk nekā vīrietim būtu kā īpaši jāpierāda, ka tiešām kaut ko spēj un saprot, jāpierāda sevi kā speciālistu.
Pieredzējušam, gados vecākam vīram var pat likties pazemojoši, ka viņu vada un viņam norāda ko un kā darīt jauna meitene. Jau izsenis būvniecībā vairāk strādājuši vīrieši un šī profesija tradicionāli tiek uzskatīta par vīriešu profesiju, taču netiek ņemts vērā, ka mainījusies darba vide, tiek izmantotas jaunas tehnoloģijas, kas prasa īpašas zināšanas, precizitāti un intelektuālu piepūli, bet ne fizisku spēku, tādējādi paverot iespējas arī daiļā dzimuma pārstāvēm. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1135613
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties