Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Juridiskās valodas atšķirības no latviešu literārās valodas

     

    Eseja3 Tiesības

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:346830
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gramatikā juridiskajai valodai ļoti tipiska ir vārddarināšanas klišeju izmantošana, piemēram, izmantojot priedēkļus. Tādējādi rodas tādi vārdi kā „nepārtikas produkti”, „nepilsoņi”, „nereti”, kuru vietā arīdzan būtu iespējams izmantot citus vārdus ar tādu pašu un pat precīzāku nozīmi. Vēl plaši sastopama ir izvairīšanās no pirmās personas un teikumu veidošana galvenokārt tikai ciešamajā kārtā. Tas manāmi ierobežo izteikšanās daudzveidību, jo, gluži tāpat kā ar vārddarināšanas klišejām, teikumi tiek veidoti pēc viena parauga. Ļoti izteikti tiek izmantots arī ģenitīva locījums, piemēram, nelokāmajos skaitļa vārdos un nolieguma konstrukcijās. Tieši nolieguma konstrukcijām atbilst arī iepriekšminētā vārddarināšanas klišeju iezīme, jo, kā jau tika uzsvērts, to vietā ir iespējams izmantot literārās valodas normām atbilstošas un tikpat precīzas apstiprinājuma konstrukcijas, piemēram – „nav aizliegts”-„ir atļauts”.
Juridiskajai valodai izteikti nevēlamās tendences ir šabloniskums, kas pieļauj kļūdu atkārtošanu, neliterārie izteiksmes līdzekļi, liekvārdība un aizgūto elementu pārdaudzums. Tieši neliterārie izteiksmes līdzekļi un pārāk daudzie aizgūtie elementi ir galvenās juridiskās valodas pretrunas ar literāro valodu. Tomēr pilnībā šos elementus izslēgt no juridiskās valodas nav iespējams, jo tas manāmi apgrūtinātu šīs valodas funkcionalitāti un efektivitāti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1337849
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties