Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Izdevumu veidi, kas saistīti ar nekustamas lietas faktisku tiesisku valdīšanu, to raksturojums un atgūšanas iespējas no lietas īpašnieka

     

    Eseja5 Tiesības

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:663317
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Svarīgi ir tas, ka „izdevumi, kuri ir pieskaitāmi pie greznuma izdevumiem, ja tie ir taisīti bez īpašnieka uzdevuma vispār nav atlīdzināmi, tos pat var atņemt, ja valdītājam tas ir izdevīgi un ja tas nekaitēs galvenajai lietai”.
Pēc autores domām, svarīgi ir atzīmēt, ka CL nosaka arī gadījumus, kad reālnasta izbeidzas - saskaņā ar CL 1267.pantu „īpašnieks var atbrīvoties no atbildības par reālnastu, atstājot nekustāmo īpašumu”. Taču šīs noteikums nav attiecināms uz atsavināšanu, tādēļ arī trešajai personai pārdotās nekustamās mantas bijuša īpašnieka parādus var piedzīt no paša īpašnieka. Tomēr tas, kas pārņēma sava valdījumā bezsaimnieka nekustamo mantu, ar šo pārņemšanu pārņem arī reālnastu kopā ar sava priekšgājēja parādiem un gadījumos kad īpašnieks ir atbrīvojies no reālnastu parādiem, pametot īpašumu, īpašuma pārņēmējam nav tiesību piedzīt no īpašnieka neizpildītās reālnastas regresa kārtībā.
Atgriežoties pie iespējam, kā atgriezt valdītāja izdevumus, ir jāpievērš uzmanība CL 911.pantam, kas nosaka, ka „no valdījuma izriet tiesība uz pastāvoša valdījuma aizsardzību un atņemta valdījuma atjaunošanu, pie tam svarīgi ir tas, ka minētas aizsardzības tiesības ir saistītas ar katru valdījumu, neatkarīgi no tām, vai tas ir tiesīgs vai prettiesīgs, labticīgs vai ļaunticīgs” . Spriežot par jautājumu kādā kārtībā ir pieprasāms izdevumu atlīdzinājums, ja nekustāmas lietas īpašnieks atsakās labprātīgi tos atlīdzināt, kas viņam būtu jādara saskaņā ar pirmīt apskatīto CL 867.pantu. Lai tiktu skaidrībā ar minēto jautājumu ir nepieciešams pievērstiem tam uz kāda pamata rodas faktiska tiesiska valdījuma par nekustāmo lietu aizsardzība. CL 912.pants nosaka, ka katru valdījumu likums aizsargā, līdz ar ko ir secināms, ka strīdu gadījumā par ar nekustāmas lietas faktisko tiesisko valdīšanu saistītajiem izdevumiem tādas lietas valdītais, ar nolūku atgūt savus izdevumus, ir tiesīgs vērsties pilsētas rajona tiesā Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, proti, Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1332828
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties