Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:172979
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Sistēmu "indivīds + sabiedrība" iespējams aplūkot un analizēt bezgala daudzos tās aspektos. Indivīds + sabiedrība = valsts = reliģija = valoda = likumi/tiesības = ētika = vara = politika = kultūra, kā arī vēl citi varianti. Mūsu izpratnē, šī darba kontekstā, indivīds + sabiedrība pirmām kārtām ir valsts. Sistēmas attiecību atspoguļojams rodams jau Bībelē, senās, antīkās, viduslaiku un, protams, mūsdienu pasaules tekstos, minēsim dažus - Platona "Valsts", Aristotelis "Politika", T.Mors "Utopija", Tommazo Kampanella "Saules pilsēta" u.c. Vairums zinātņu, ko pazīst mūsu gadsimts, pētī kādu no šīs sistēmas aspektiem tieši vai pastarpināti - socioloģija, psiholoģija, vēsture, filosofija, tiesību zinātne u.c. Indivīda vajadzību dzīvot sabiedrībā nosaka ne tikai izdevīgums, bet arī ģenētiski pārmantotais bara instinkts. Kopības izjūtu un dzīvi strukturētā sabiedrībā pazīst arī daudzas citas dzīvības formas, piemēram, bites, skudras, putni u.c., kuru sabiedriskā dzīve sasniegusi, pēc pētnieku uzskatiem1 tādu pakāpi, ko vēl šodien mēs uzskatām par dabas fenomenu. Attiecības starp indivīdu un sabiedrību jau kopš senākajiem laikiem cenšas regulēt likumi.
Liecības par sistēmas "cilvēks - sabiedrība" attiecību pastāvēšanu datējamas ar agrīnākajām cilvēku kopības formām - senajām valstīm. Pirmās valstis radās2 radās Dienvidrietumu Āzijā apm. 6000-8000.g.p.m.ē. To rašanās skaidrojama ar pirmatnējo neolīta ciemu likumsakarīgu attīstību. Cilvēkiem bija izdevīgi dzīvot sabiedrībā un tieši savstarpējais izdevīgums veicināja sabiedrības attīstību. Sākotnēji vienkāršākie likumi un normas tika radīti sociālo labumu sadalei, atbilstoši konkrētas sabiedrības izpratnei par taisnīgumu un primitīvajiem reliģiskajiem priekšstatiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1217492
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties