Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:647398
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ja salīdzina Hanzas un Es tiesisko normu kopumu, var atrast gan atšķirības, gan līdzības. Abas bija hierarhiskas apvienības. Katra Hanzas pilsēta maksāja Savienībai biedru maksu, kā arī deva noteiktu skaitu karavīru un kuģu. Arī ES dalībvalstis maksā kādu noteiktu summu. Bet es saskatu vairāk ir atšķirību nekā līdzību. Hanzai bija savādāka pārvaldes iekārta, piemēram, Hanzas savienībā bija pilsētas –mātes un pilsētas – meitas. Tas nozīmē, ka ,piemēram, Livonijas lielākām pilsētām statūtus sastādīja pēc kādas vadošās Hanzas pilsētas statūtu paraugiem. Tā Rīga pieņēma pārstrādātu Hamburgas statūtu un Rēvele – pārstrādātu Lībekas statūtu. Savukārt pārējās Hanzas pilsētas Livonijā pieņēma statūtus pēc Rīgas un Rēveles statūtu parauga.
Pilsētu pašpārvaldes iekārta sastāvēja no iestādēm un amatpersonām. Rāte bija galvenā pašvaldības iestāde. Pilsētas fogts bija amatpersona, kura galvenā funkcija bija tiesas spriešana. Ģildes bija slēgta amata biedru brālība savstarpējai palīdzībai, saviesīgai kopdzīvei, un garīgās dzīves izkopšanai. Cunftes bija vienu amatu strādājošu pilsētas amatnieku organizācijas. Pilsētām pašām nācās gādāt par savu un savu tirgotāju aizsardzību. Lai gādātu par tirdzniecības drošību tika noslēgti neskaitāmi līgumi starp pilsētām, to mērķis bija radīt vienotas pilsētu tiesības.
Lai pieņemtu nozīmīgus lēmumus notika sanāksmes. Tur sanāca pilsētu rātskungi. Sanāksmēs pieņemtie un recesos fiksētie lēmumi ieguva likuma spēku tikai pēc tam, kad tie bija publiskoti. Recesi bija jāiekļauj atsevišķo pilsētu tiesībās, jo tikai tām bija saistoša uz zvērestu balstīta disciplinārā vara pār pilsoņiem. Ar tās palīdzību arī tika nodrošināta pilsētas likumu ievērošana.
Neviena kopiena nevēlējās uzņemties vadību, tāpat arī to nevēlējās neviens no dalībniekiem. Katrā konkrētā gadījumā visvairāk piemērotajai pilsētai bija pienākums visu vācu tirgotāju vārdā uzņemties kādas lietas atrisināšanu. Liela nozīme Hanzas savienībā bija Lībekai, tā bieži vien izcēlās citu pilsētu vidū un uzņēmās vadītāja lomu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134793
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties