Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Gothards Frīdrihs Stenders "Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas" – tā laika enciklopēdija latviešu zemniekiem

     

    Eseja2 Literatūra, Vēsture, kultūra

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:866773
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gothards Frīdrihs Stenders uz laiku laikiem iegājis latviešu kultūras vēsturē. Pēc tautības vācietis, bet dzimis Kurzemē un sevi uzskatot par īstu latvi, sava mūža laikā sarakstījis ~30 grāmatu. To skaitā ir garīgie, pedagoģiskie, valodnieciskie raksti jeb vārdnīcas un laicīgi literārie darbi, taču vislielāko nozīmi tā laika latviešu zemnieku vidū, kā arī mūsdienās ir ieguvis Stendera populārzinātniskais darbs „Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas”, kas pirmo reizi klajā nācis 1774. gadā Jelgavā. Pēc dieviem gadiem sekoja šīs pašas grāmats atkārtots izdevums, bet jau 1796. gadā tika iespiests šīs grāmatas 3. izdevums, kuru sagatavoja autora dēls A.J. Stenders, nedaudz to komentējot un papildinot, saskaņā ar tā laika zinātnes jaunajiem atklājumiem.
„Augstas gudrības grāmatā” ir ietverti zinātnes materiāli no astronomijas, fizikas, ķīmijas, bioloģijas, fiziskās ģeogrāfijas, kā arī no filosofijas, vēstures, kultūras vēstures u. c. zinātnēm, kas pamatoti mūsdienās mums ļauj šo grāmatu dēvēt par pirmo tā laika enciklopēdiju latviešu valodā. Tās mērķis bija vienkāršā valodā pastāstīt latviešu zemniekam par neizskairojamām lietam, dažādām tā laika zemniekam nezināmām vietām un nezināmām parādībām, kas notiek uz Zemes, un apgaismot viņus šajās zināšanās, kuras dzimtbūšanas jūgā tik ilgi ir bijušas liegtas.
Stenders savā grāmatā ļoti lielu uzmanību pievērsis lietām, vai drīzāk parādībām, dzīvniekiem un augiem, kas saistīti ar dabu ne tikai šeit, Latvijas teritorijā, bet arī ārpus Latvijas robežām, plašajā psaulē. Viņš ir aprakstījis dažus saimniecībā lietojamus svešzemju augus, kā piemēram: vīnkokus, palmas, kokus ar vērtīgu koksni, maizes kokus, garšvielu augus u.c.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1352768
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties