Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:482748
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

M. Fuko ne tik daudz koncentrējoties uz domāšanas vēstures teorijas izveidi, cik uz eksistences problēmu, jo domāšana dotajā skatījumā nav šķirama no eksistences. Ņemot vērā uzskatu par esamības tapšanu veidojamībā49, tiek apskatīti tās atsevišķie modi, kas saistāmi ar noteiktu telplaiku, aktualizējoties jautājumam par esamības īstenošanos dotajā ietvertībā. Šajā sakarā līdz ar to norisinās centieni sadalīt to, kā arī subjektu to konstituējošajos elementos un darīt to vēsturiskā griezumā, atsakoties no pieņēmuma par to kā kaut kā universāla, vienota un nemainīga pastāvēšanu. Kā Fuko norāda: “Man vajadzēja noliegt subjekta apriori teorijas, lai analizētu attiecības, kas var pastāvēt starp subjekta konstituēšanos vai subjekta atšķirīgajām formām un patiesības spēlēm, varas praksēm.”
Kopumā jānorāda, ka ģenealoģiskā pētniecība tātad tiek izmantota, lai ar vēstures distanci piedāvātu tagadnes pieredzes iespējamību, lai sniegtu iespēju apzināties, kā ir tagad, kāda ir paša kā subjekta parādīšanās un piekoptā dzīves forma, kāda ir paša eksistence un kas ietekmējis tās izveidi tieši dotajā veidā. Šāda savas ietvertības apzināšanās ir nepieciešama, lai spētu to kritiski apšaubīt un modificēt domāšanu, līdz ar to apšaubot arī dominējošo realitāti. Diskursa uzlikto robežu fiksēšana ļauj iztaujāt to konstituējošo varas un zināšanu tīklu, kā arī pamanīt uz subjekta atstātos diskursīvo prakšu efektus, kas skatāms kā nepieciešams nosacījums paša subjekta sevis transformēšanai, eksperimentējot ar iespējamībām, centienos pārvarēt robežas un iespēt būt citādi.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties