Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:494409
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Filozofs Martins Heidegers, runājot par mākslas būtību, par to, kas padara mākslu par mākslu, pretstata mākslas darbam lietu. Lieta ir pazīmju nesēja, tā ir domāta „kaut kam”, tai ir īpašības. Mākslas darbam nav šo īpašību, nav pielietojuma, par to nav iespējams jautāt – Kam tā domāta? Māksla ir pašpietiekama, tā ir simbols, tā ir alegorija. Lietas vērtība slēpjas tās pielietojumā, derīgumā. Mākslas vērtība slēpjas pašā mākslā. Māksla ir skaistuma dēļ.
Lieta ir veidota no materiāla. Mākslas darbā viela ir tikai mākslinieciskā veidojuma balsts un lauks – granīta bluķis nav mākslas darbs un mākslas darbs nav granīta bluķis.
Lietas noveco, mākslas darbi nenoveco – par sadzīves priekšmetiem mēs sakām, ka tie ir veci un tādēļ nederīgi. Īstam mākslas darbam vecums tikai ceļ tā vērtību.
Taču visi šie salīdzinājumi neatbild uz jautājumu, kas ir māksla. „Veidam, kā cilvēks pārdzīvo mākslu, vajadzētu mākslas būtību izskaidrot. Pārdzīvojums ir avots, kas piešķir mēru ne tikai mākslas baudījumam, bet arī mākslas radīšanai”, tā raksta Martins Heidegers.
Mākslas būtība un vērtība rodas mākslinieka uztvērēja apziņā, māksla – pārdzīvojums, kas pārņem, radot mākslas darbu vai piedaloties tā līdzradīšanā – uztverē, slēpj sevī mākslas noslēpumu.
Māksla ir kā cita dabas radīšana, tā it kā pievieno vēl vienu pasauli jau esošajai, dodot pilnesību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties