Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:178480
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās tirgus ekonomika nenozīmē pilnīgi brīvu tirgu, kurā valda pieprasījums un piedāvājums. Visās attīstītajās valstīs ekonomiskos procesus kontrolē un ietekmē valsts.
Valsts visai aktīvi iesaistās ekonomiskajos procesos. Jo brīvs tirgus nespēj nodrošināt pilnīgi visas sabiedrības vajadzības. Privātie uzņēmumi strādā ar mērķi gūt peļņu. Ja kādā nozarē vai tirgū peļņu nevar gūt, tie pārtrauc darbību. Tirgus mehānisms nespēj nodrošināt efektīvu saimniekošanu ekonomisko krīžu laikā. Masveida bankroti, augošs bezdarbs, inflācija un citas krīzes izpausmes var veiksmīgāk pārvarēt ar savlaicīgu valsts iejaukšanos un atbalstu.
Valsts ir arī viena no nozīmīgākajām preču un pakalpojumu ražotājām un patērētājām. Mēs izmantojam sabiedrisko transportu, ārstniecības iestādes, izglītības iespējas, ko piedāvā valsts. Savukārt valsts institūciju un uzņēmumu darbībai nepieciešamas preces un pakalpojumi, kurus nodrošina privātsektors.
Ekonomistu starpā nav viennozīmīga viedokļa, cik lielai vajadzētu būt valsts lomai ekonomikā. Katrā valstī savādāk. Piemēram, Skandināvijā valstis ļoti aktīvi iesaistās ekonomiskajās norisēs, bet ASV un Japānā valsts iejaukšanās ir ievērojamāki mazāka.
Lai nodrošinātu maksimāli efektīvu ekonomisko resursu izmantošanu un iespējami augstu dzīves līmeni, valsts veicina un aizsargā konkurenci tirgū. Mazie uzņēmumi nespēj konkurēt ar lielveikaliem un tiek nospiesti. Pastāvot izvēlei, patērētājiem ir iespēja iegādāties kvalitatīvākas preces par zemāku cenu. Tirgū ir kvalitatīvāki , ekoloģiskāki produkti. Valsts seko, lai neveidotos monopoli, lai uzņēmumi nevienotos par tirgu sadali un noteiktu cenu uzturēšanu. Valsts likumdošanas funkcija īpaši nozīmīga ir pārejas periodos, kādā šobrīd atrodas arī Latvija.
Nozīmīga valsts funkcija ir sabiedriskās lietošanas preču un pakalpojumu nodrošināšana. Privātais sektors tos nenodrošina, par tiem nereti ir grūti iekasēt maksu vai nepieļaut to izmantošanu. Labs piemērs ir ielas apgaismojums, ko pēc būtības lieto visi garāmgājēji un arī, kapitālieguldījumus sabiedriskajā sektorā ne vienmēr var nosegt peļņa.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties