Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:431170
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā izveidojās Eiropas Savienība ?


1950. gadā Francijas ārlietu ministrs Roberts Šūmans izvirzīja plānu, kas kļuva par pamatu Eiropas Ogļu un tērauda kopienas izveidei. Šī plāna būtība bija Francijas un Vācijas ogļu un tērauda rūpniecības apvienošana, pakļaujot to kopīgai organizācijai (High Authority) un ogļu un tērauda kopienas izveidošana, kurā varētu iestāties jebkura Eiropas valsts. No Francijas viedokļa plāna pamatmērķis bija ne tikai atcelt Vāciju saistošos vienpusējos ierobežojumus, ļaujot atveseļot tās smago rūpniecību, bet reizē politiski un ekonomiski ‘’saistīt’’ Vāciju kopīgā Eiropas valstu organizācijā.
1951. gada 18. aprīlī sešas valstis – Beļģija, Francija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, un Vācija – parakstīja Parīzes līgumu, ar kuru nodibināja Eiropas Ogļu un tērauda kopienu (EOTK). Līgums stājās spēkā 1952. gada jūlijā. Tādējādi tika izveidots kopējs tirgus tā laika industriālajai sabiedrībai vissvarīgāko izejvielu jomā.
Lai tālāk veicinātu šīs kopienas ‘’sešinieka’’ mērķu sasniegšanu, ar mērķiem saprotot uzdevumu paaugstināt dzīves līmeni, novērst karu, pastiprināt mieru un demokrātiju un stiprināt eiropiešu vienotību, 1957. gadā tika parakstīti t. s. Romas līgumi, izveidojot Eiropas Ekonomisko Kopienu (EEK) un Eiropas Atomenerģijas Kopienu (Eiratoms). EEK līgums bija nozīmīgs ar to, ka tas nebija vienkāršs tirdzniecības līgums, bet tika noslēgta vienošanās par ciešāku ekonomisko sadarbību.
Tādējādi Eiropas Kopienai faktiski ir trīs dibināšanas līgumi – Parīzes līgums (1952.) un divi Romas līgumi (1957.). Tālākā attīstības gaitā šie līgumi tika papildināti un uzlaboti ar vairākiem citiem līgumiem un aktiem. Visi šie līgumi un akti literatūrā tiek aplūkoti kā EK satversme, jo tie nodrošina juridisko bāzi Eiropas Kopienas uzveidei.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties