Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:224804
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Es izvēlējos rakstīt par dzimumu lomām un stereotipiem, jo man šī tēma šķiet ļoti aktuāla mūsdienu sabiedrībā. Pastāv arī atšķirīgi viedokļi par to vai Latvijā eksistē dzimumu nevienlīdzība. Daži uzskata, ka tā pastāv, bet daži uzskata, ka tomēr nē.
Ar šīs esejas palīdzību es vēlētos runāt par dažādajām dzimumu lomām un stereotipiem, kas pastāv gan Latvijā, gan citur pasaulē.
Manuprāt, sabiedrībā jau kopš seniem laikiem pastāv nevienlīdzība starp vīrieti un sievieti, par ko arī liecina šis citāts, kas, šķiet, nāk no Bībeles: „...sestajā dienā pēc sava tēla un līdzības Dievs radīja cilvēku. Kad Dievs redzēja, ka cilvēks — kaut arī iepriekšējās piecās dienās radītā pasaule bija dzīvības pilna — jūtas vientuļš, Viņš teica: «Nav labi cilvēkam būt vienam. Es tam darīšu palīgu, kas ar to būs.» Dievs lika ciešam miegam nākt pār cilvēku, izņēma tam sānkaulu un no tā izveidoja sievieti...” 1 Un šo citātu mūsdienās bieži izmanto vīrieši, runājot par sievietēm, kā mazāk svarīgām būtnēm, pieminot to, ka viņas ir radītas no vīrieša ribas.
Kad atskatāmies vēsturē, sievietei sabiedrībā (ar retiem izņēmumiem) bijusi pakārtota loma. Mazāka izvēles brīvība, ierobežotas tiesības, pakļautība vīrietim, viņa lēmumiem un vēlmēm. Joprojām pastāv dzimumu lomas, nevienlīdzība, stereotipi.
Kad mēs runājam par dzimumu nevienlīdzību, lielākoties ar to saprot diskriminējošu attieksmi pret sievietēm. Lai gan biežāk tiek runāts par sieviešu diskriminācijas dažādajiem aspektiem, jāuzsver, ka dzimumu līdztiesības jēdziens attiecas arī uz vīriešiem, jo jebkuram cilvēkam ir jābūt vienlīdzīgām iespējām un tiesībām lemt par savu dzīvi. Šeit es gribētu pieminēt dažas definīcijas.
Dzimums ir bioloģisks fenomens, ko nosaka ģenētiskas dzimumhromosomu atšķirības (vīriešiem XY, sievietēm XX).
„Dzimumu lomas ir tie uzvedības veidi, kuri konkrētā sabiedrībā tiek gaidīti no vīrieša un sievietes saskaņā ar viņu bioloģisko dzimumu.”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1117415
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties