Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:547605
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Trāpīgs nosaukums šai novelei. Kad tiek piesmieta un nodota mīlestība, jūtās iestājas salna. Pavasaris šajā novelē asociējas ar jūtu uzplaukumu. Kā atplaukst pirmie pumpuri, tā atplaukst pirmā mīlestība. Pavasarī no ziemas miega atmostas daba. Tā ienes spilgtas, košas krāsas pēc pelēcīgās ziemas. Tāpat notiek ar jūtu pasauli. Pēkšņi liekas, ka visu iepriekšējo laiku esi bijis akls. Tā notika arī ar Andru. Zilajās debesīs peldēja mākoņi kā aitiņas, cīruļi nebeidzami trallināja, smarža daždažādā ( R.Blaumaņa uzrakstīts vārds ). Ja nebūtu atmodināta šī jūtu pasaule, viņš neuztveru šīs sajūtas tik saasinātā veidā. Dzīve liktos ikdienišķa un vienmuļa. Un tā lūk, ir notikusi šī atmoda Andra dvēselē.
Vai tā ir notikusi arī Lienes dvēselē ? Pēc manām domām tā nav notikusi. Viņai patīk šis staltais un izskatīgais puisis, un varbūt jūtas tikai sāk pakāpeniski mosties, bet līdz galam tās vēl nav atmodušās, jo viņa Andru tikai ķircina. Novelē nekas nav teikts par Lienes izjūtām. Bet domāju, ka patikšanai arī ir liels spēks. Bet vai tai ir lielāks spēks par mantkārības spēku?
Pasaulē ir maz kā tāda, kas spēj pretoties mantai, varai, slavai un stāvoklim sabiedrībā. Mīlestība ir viena no tām. Šeit es runāju par mīlestību visās tās izpausmēs - mīlestība divu cilvēku starpā, Dzimtenes mīlestība, mīlestība pret savu bērnu utt. Bet arī tā dažreiz izrādās par vāju.
Arī šajā novelē mīlestība neizturēja pārbaudi , pretinieks izrādījās visai spēcīgs – manta un stāvoklis sabiedrībā. Šajā novelē uzsvars tiek likts uz mantisko stāvokli, kaut gan stāvoklis sabiedrībā nospēlēja ne mazāku lomu.
Lienes dvēselē norisinājās smaga cīņa - vecis ar pliku galvvidu , plāniem baltiem matiem, garu sirmu bārdu, grumbainu ģīmi, septiņdesmit divu gadu vecs un tādām kā taukos peldošām acīm , pretī -iepirkta un izmaksāta māja, saimniekgalā četras istabas, desmit tūkstoši skaidrā naudā guļ uz procentiem, ābeļdārzs, saimnieces gods un cieņa. Arī Mālnieka glaimi dara savu darbu. Nabaga kalpa meitenei tas ir svarīgs iemesls pārdomām. Šeit lomu nospēlēja arī saimnieka Vanaga mazliet ironiskā un nicinošā attieksme pret Lienes lēmuma pieņemšanu. Lieni sagrāba nevaldāma griba tikt laukā no šī stāvokļa, kāpt augstāk par citiem, pacelties pār visu pagastu, pār visu apgabalu un redzēt Vanagu sev dziļi zem kājām. Jūtas pret prātu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1112301
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties