Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:188028
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Astotā un devītā tabula apskata krimināltiesības un kriminālprocesuālās tiesības. Likumi šajā jomā bija ļoti bargi. Piemēram, par to, ka kāds dzied dziesmu, kuras saturs ir aizvainojošs citam, draud galvas nociršana. Par liecinieku izsauktajam bija jāierodas obligāti un jāsniedz patiesa liecība. Par nepatiesas liecības sniegšanu persona tika nomesta no klints.
Desmitā tabula apraksta apbedīšanas gaitu un likumus par to. Piemēram, mirušais nedrīkst būt apglabāts vai sadedzināts pilsētā.
Vienpadsmitā un divpadsmitā tabula ir papildinājumi visām iepriekšējām. Tajās noteikts, piemēram, ka nedrīkst būt laulība starp plebeju un patricieti.
Divpadsmit tabulu likumi kļuva par pamatu romiešu civiltiesībām, kas savukārt ir pamats mūsdienu civiltiesībām. Šajos likumos ir daudz mūsdienīga regulējuma – īpaši daļā par mantojumu, īpašumu un kreditora-parādnieka attiecībām. Šie likumi arī nebija barbariski vai ļauni, pat krimināltiesību daļā nāves sods tika paredzēts tikai par dažiem noziegumiem. Likumi bija vērsti uz to, lai sakārtotu haotisko sabiedrību.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties