Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:841461
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.02.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

E.Virzas daiļradē lielu lomu ieņem lauku dzīves cildinājums un skatījums divos plānos – reālajā un simboliskajā. Piemēram, “Kā no svešuma pārstādīts koks pārveido zarus pēc savas jaunās dzimtenes saules un vējiem, tā katras mājas pagājības vara izliec un pārveido cilvēkus.” Vienkāršiem vārdiem varētu teikt, ka visa dzīvā daba spēj pielāgojas jauniem apstākļiem. “Kā bites, kas spieto, paceļas gaisā, bet pēc tam atkal ieiet atpakaļ stropā un uzsāk mierīgus darbus laukos un dārzos, tā uzplūdusī Lielupe iegāja atpakaļ krastos, un tikai gruži un zāles krūmu galotnes rādīja vēl, cik augstu bija plūduši un skalojušies dzeltenie ūdeņi.”
Straumēnu ļaudis bija ticīgi. “Ar Dievpalīga gāja cauri visiem darbiem. Viņu(Straumēniešu) augstākā gudrība un laime ir dievišķās izprašanas un piemērošanās tai.” Dievs ir caurstrāvojis gan vecāko paaudzi, gan jau jaunāko. Mazliet radās sajūtas, ka Virza ir pārlapojis Bībeli un iedvesmojies rakstot šo darbu.
Latviešu autori savos darbos min mājas nozīmi:
R.Blaumanis lugā “Indrāni”
A. Brigadere lugā “Sprīdītis”
Citāti, kas mani šajā darbā uzrunāja : “Mūžīga ir ne tikai dzeja un augsti debesīs ieaudzis tornis, bet mūžīga ir arī ēka un valsts, pār kurām nomodā stāv rūpīga saimnieka acs.” “Daba ir tik milzīga un debesu velve pāri tai tik bezgalīga, ka cilvēks nomirtu, klusuma izbiedēts, ja lopu un putnu kliedzieni, zāļu nopūtas un koku un ūdeņu balsis viņam nenāktu palīgā.” “Bieži vien ļaudīm nav acu savas zemes daiļumu aplūkošanai. Vajadzīgs, lai kāds viņiem tās iedotu, ka viņi varētu cienīt un mīlēt savu zemi.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties