Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:848471
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1989./1991. gada AC-Eiropas revolūcijas ir vēsturiski nozīmīgas un atšķiras no visām iepriekšējām revolūcijām, jo tās gandrīz vienlaicīgi notika lielākajā daļā šī reģiona sociālistisko valstu, tās pavadīja režīmu nomaiņa šajās valstīs; un revolūcijas, kas notika AC-Eiropā 1989./1991. gadā, tiek uzskatītas par salīdzinoši mierīgām un nevardarbīgām, tāpēc tās tiek sauktas par „samta vai maigajām revolūcijām”.1 Vienīgais izņēmums ir Rumānijas revolūcija, kas bija ļoti vardarbīga un kuras laikā tika nogalināti vairāk kā tūkstotis cilvēku. Kā arī pēc 1991. gada 19. augustā notikušā valsts apvērsuma Krievijas PSR sabruka PSRS, un visas bijušās piecpadsmit PSR kļuva par neatkarīgām valstīm.

Pastāv dažādi uzskati, kas bija noteicošie faktori tam, ka šīs revolūcijas notika. Viens no nozīmīgākajiem tiek uzskatīts starptautiskais faktors, piemēram, izmaiņas starptautiskajā vidē, Rietumu masu mediju loma u.c. Cits nozīmīgs faktors bija komunistisko nedemokrātisko režīmu leģitimitātes zudums, kam pamatā bija AC-Eiropas valstu iedzīvotāju neapmierinātība ar represīvo politisko sistēmu, neefektīvo ekonomisko sistēmu un hegemonisko etnisko grupu dominance šajās valstīs, piemēram, krievu (PSRS), serbu (Dienvidslāvija), čehu (Čehoslovākija).2 1989. gada sabiedriskās domas aptaujās, kas tika veiktas ASV, lielākā daļa iedzīvotāju uz jautājumu – kas, viņuprāt, ir visnozīmīgākā A-Eiropas iedzīvotāju vēlme – atbildēja, ka A-Eiropas iedzīvotāji vēlas politisko brīvību; turpretī lielākā daļa Japānas iedzīvotāju uz šo jautājumu atbildēja, ka austrumeiropieši vēlas uzlabot savu dzīves standartu.3…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties