Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:864720
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai tuvāk es varētu pastāstīt par Baltijas valstu literatūru 20.gs. sākumā es iepazinos ar materiāliem par Petru Cvirku – vienu no ievērojamākajiem lietuviešu padomju rakstniekiem, kas atstājis nozīmīgu literatūras mantojumu. Viņā rakstījis stāstus, romānus, pievērsies publicistikai un pazīstams arī kā bērnu rakstnieks.
Petras Cvirka dzimis 1909.gadā Kauņas apriņķa, Veļoņu pagasta Klaņģu ciemā. Vispirms viņš mācās lauku skolā, pēc tam Viļķijas proģimnāzijā, kuru beidz 1926.gadā.Viņš meklē jaunus, plašākus ceļus mākslā, ilgojas skaļi un atklāti izteikt savas domas un jūtas, jo viņa sapnis bija gleznotājs. Cvirka sāk rakstīt jau skolas laikā un vēlāk pilnīgi pievēršas rakstniecībai. Viņa pirmie dzejoļi parādās periodikā. 1928.gadā iznāk dzejoļu grāmata “Pirmā mesa”. Šajā grāmatā tik spēcīgi skan antiklerikali motīvi, ka krājumu konfiscē. Drīz periodikā parādās arī pirmie Cvirkas stāsti. Tajos ļoti liriski, bagātā krāsu gammā attēlota Lietuvas daba, sadzīve un cilvēki. Jaunā autora simpātijas pieder nomāktajiem lietuviešu zemniekiem. Pirmajā stāstu grāmatā “Saules riets Nīkas pagastā” (1930.g.) Cvirka parādās jau kā talantīgs rakstnieks, kas arvien dziļāk iepazīst dzīvi un saskata briestošo protestu pret sociālo netaisnību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties