Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:235600
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Autoritārismam ir bagāta vēsture, kas ietver senās tirānijas, despotijas un oligarhijas, viduslaiku un Jaunā laika absolūtās monarhijas, fašistiskās diktatūras utt. Mūsdienu pasaulē autoritārie režīmi visbiežāk ir Āzijā, Āfrikā, Tuvajos un Tuvajos Austrumos un Latīņamerikā.
Pilsoniskās sabiedrības ekonomiskā atpalicība un vājums un līdz ar to sabiedrības pašregulācijas mehānismu nepietiekama attīstība nosaka valstij funkcionālās slodzes paplašināšanos un palielināšanos. Tas nozīmē, ka valsts ir spiesta uzņemties tās funkcijas, kuras sabiedrība sava nespēka dēļ nespēj pildīt. Tādējādi valstij papildus savām īpašajām funkcijām ir jāveic administratīva iejaukšanās ekonomikā un tās regulēšanā, jānodarbojas ar materiālās bagātības un ekonomisko resursu sadali un jāatbalsta nacionālā kultūra un izglītība. Tirgus attiecību un privātīpašuma nepietiekama attīstība indivīdu pakļauj stingrai ekonomiskai atkarībai no valsts. Kas attiecas uz reliģiju, tā sankcionē un saglabā pastāvošās sociālās un garīgās normas, uz kurām balstās autoritārisms. Pēc plurālisma rakstura un pakāpes, kas izpaužas partiju sistēmā, autoritārisms tiek sadalīts patiešām vienas partijas, vienas partijas "puskonkurences" tipā un pseidopartijā.
Lai pilnīgāk izprastu autoritārismu, nepieciešams iepazīties ar tā galvenajiem veidiem, ko vācu politologs, autoritārisma pētnieks D. Bergschlosser, ļoti veiksmīgi ir klasificējis.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties