Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • ASV hegemonija pasaulē. Karš Irākā ASV hegemonijas kontekstā

     

    Eseja3 Politika

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:178054
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

20. gadsimta beigās noslēdzās starptautiskā sistēma, kas tiek dēvēta par Aukstā kara sistēmu, kurā ASV un PSRS bija noteicošās lomas. Šis periods beidzās ar PSRS sabrukumu un nu ASV kļuva par vienīgo „izdzīvojušo” lielvaru no bipolārās sistēmas. Varētu teikt, ka starptautiskajā arēnā sāka pastāvēt monopolārā sistēma ar ASV kā dominējošo spēku visā pasaulē. Protams, nevar teikt, ka Eiropas valstis bija pilnīgi bezspēcīgas un pakļāvās it visam, ko noteica ASV, taču tai pat laikā nevar noliegt arī ASV pārākumu, kas izjūtams arī mūsdienās- 21.gadsimtā.
ASV bija pasaules spēcīgākā ekonomika. Būtisks elements bija arī tas, ka ASV bija ekonomiski salīdzinoši neatkarīga un patstāvīga, ne tā kā Eiropas valstis, kuras bija savstarpēji zināmā mērā atkarīgas un ļoti saistītas Eiropas Kopienā, vēlāk Eiropas Savienībā (ES). Lai arī ES savā darbībā tiecas uz to, lai kļūtu par galveno un noteicošo ekonomisko veidojumu un spēku pasaulē un ASV mūsdienās ir kļuvusi mazliet saistītāka un arī atkarīgāka no pārējās pasaules ekonomiskajiem procesiem, ASV paliek nepārspēta, jo liela nozīme ir arī tam, ka ASV pārākums izpaužas, piemēram, informācijas tehnoloģijās, programmatūrās, kā arī cita veida tehnoloģijās, biotehnoloģijās, transportā un jo īpaši zinātnē un to straujā attīstībā. Ar ASV ekonomisko pārākumu ir saistāma arī amerikāniskās kultūras izplatība pasaulē jeb tā saucamā Coca cola kultūra un McWorld. Ekonomiskajos sakaros ar pārējo pasauli ASV darbojas aktīvi un stratēģiski- tā veido ekonomiskos sakarus un tīklus ar Eiropu un Āziju, lai iegūtu papildu drošību un stabilitāti šajā jomā, lai nodrošinātu, ka pasaulei tās ekonomika būtu nepieciešama, respektīvi, lai nezaudētu dominējošo lomu. Pasaule ir pārņēmusi pat ASV daudz agrāk tik ļoti ekspluatēto un kultivēto brīvā tirgus ekonomiku.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1137260
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties