Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:726149
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kopumā var secināt, ka apgaismība atstāja pozitīvu ietekmi Latvijas teritorijā. Latviešu zemnieki sāka apzināties savu nacionālo identitāti un saprata, ka negrib būt kādas citas tautas pakļautībā. Iespējams, ka pateicoties arī apgaismotāju idejām par dzimtbūšanu, to vēlāk arī atcēla, cilvēki beidzot bija brīvi un varēja turpmāk cīnīties par savas valsts veidošanu un pārvaldīšanu. Mūsdienu sabiedrība nevar iedomāties, kā tas bija tajos laikos, bet lasot apgaismotāju darbus var nojaust cik grūti ir bijis latviešiem tajā laikā, kad bija jāpakļaujas svešzemniekiem.
Apgaismība radīja cilvēkos vēlmi mācīties, jo tā atbalstīja visu cilvēku izglītošanu, atklāt kaut ko jaunu, izpētīt veco un tiekties pēc pilnveidošanās. Pirms dzimtbūšanas atcelšanas latviešiem ceļš uz izglītību bija aizliegts un tāpēc viņi tagad labprāt izmantoja šo iespēju. Kaut arī skolas jau bija agrākos laikos, tomēr tās bija vērstas uz baznīcas vajadzībām, tajās mācīja reliģiskas lietas un baznīcas dziesmas, protams, bija cilvēki, kuri bija ieguvuši augstāko izglītību, taču viņus jau nevarēja uzskatīt par latviešiem, jo lai iegūtu izglītību viņi bija pārvāciskojušies un tas neko nedeva latviešu kultūrai. Izglītību viņi spēja iegūt tikai pateicoties vācu muižnieku labvēlībai un aizbildniecībai.
Manuprāt, apgaismība ļoti ietekmēja latviešu literatūras veidošanos. Vācu apgaismotāji ar saviem darbiem iedrošināja arī latviešu tautas pārstāvjus izteikt savas domas un nebaidīties. Līdz ar to radās latviešu literatūra tāda, kādu mēs to pazīstam šodien. Nozīmīgi ir arī tas, ka apgaismības ideju ietekmē tika apkopotas latviešu tautasdziesmas, kas ir latviešu tautas lielākais dārgums un lepnums līdz pat mūsdienām.

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1246972
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties