Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:952022
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Anšlavs Eglītis dzimis 1906.gada 14. oktobrī Rīgā. Miris 1993.gadā. Mākslinieks 1935.gadā beidzis Mākslas akadēmiju. 1944.gadā Anšlavs Eglītis emigrē uz ASV. Pirmie ievērojamākie dzejoļi tika publicēti 1926.gadā. Par vienu no mākslinieka ievērojamākiem darbiem tiek uzskatīts tiek uzskatīts 1940.gadā izdotais romāns "Līgavu mednieki".
"Līgavu mednieki" ir mūsu literatūras klasiķa Anšlava Eglīša pirmais romāns, ko 1939.gadā turpinājumos ar V.Zosta ilustrācijām publicēja žurnāls "Atpūta". Ar šo romānu rakstnieks ieguva lielu popularitāti. Lasītājus saistīja A.Eglīša asprātībām piesātinātais stils, kas ir arī bagāts daudzkrāsains un neparasts. Interesanta ir arī rakstnieka izcilā raksturošanas māksla. Romāna centrā ir trīs draugu - Eplata, Kurzēna un Dušeļa - atšķirīgie ceļi cīņā par laimi. A.Eglītis romānā ironiski stāsta par 30. gadu labākajām aprindām - tirgotājiem, konsuliem, banku darbiniekiem, korporeļiem, izvadā pa toreizējās Rīgas restorāniem un kafejnīcām, ilgāk ļaujot pakavēties Surģenieku varenajā namā, kurš varēja atrasties kaut kur alberta ielas labajā pusē.

Romāna sākumā centrā tiek izvirzīts varenais Surģenieku nams, kur dzīve sit augstu vilni. Ar savu dzīvīgumu nams saista jauniešus, ko Anšlavs Eglītis zobgalīgi dēvē par Līgavu medniekiem.

Šajā ēkā sastopas arī, skolas laikos par draugiem kļuvušie, Epalts, Ķurzēns un Dušelis. Autora tēlotie līgavu mednieki ir pavisam vienkārši puiši, trūcīgu ļaužu bērni: Malienas kalpa dēls Mārtiņš Ķurzēns Rīgā ienācis pliks kā baznīcas žurka, taču kā spītnieks viņš cīnās, lai nepakļūtu zem dzīves smagās straumes. Dušeļa ceļš uz augstākās sabiedrības virsotni ir tiešāks un elementārāks, bez jūtām, ilūzijām viņš tikām aplido Surģenieka meitu Grizeldu, līdz, kaprīzes un untuma vadīta, viņa iziet par sievu pie vientiesīgā jaunekļa. Trešais no līgavu medniekiem, Epalts, ir raksturā atšķirīgāks no citiem. Var nojaust, ka šajā tēla rakstnieks paudis pats savus pārdzīvojumus un atziņas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties