Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:750489
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Žanrs
Manuprāt šī romāna žanrs parādās jau tā nosaukumā. Šis ir izteikts romantiskā žanra darbs. Tieši vēstulēs, ko Jānis raksta Rūtai liriskā veidā izpaužas romantisma un mīlestības doma. Romānā apvienojas visas dziļākās un noslēpumainākās cilvēku izjūtas kā skumjas, vientulība, mīlestība un dzīves īstenība.

Tēma
Bērza tāss ir vēstules, kuras Jānis Sarma raksta savai mīļotajai Rūtai. Abus šos cilvēkus šķir liktenis, kas tomēr romāna beigās Rūtu un Jāni saved kopā. Rūta dzīvo Latvijā un ilgojas pēc sava gudrā, labā skolotāja – dzejnieka Jāņa, kurš atrodas katorgā Sibīrijā. Visas Jāņa rakstītās vēstules ir skaists, lirisks stāstījums, kurās ir Sibīrijas dabas apraksti, dzīvības norises dabā, gadalaiku krāšņums un bagātība. Vēstules Rūtai liek apjaust, lai cik labi justos Jānis, tomēr pēc kaut kā viņš ilgojas. Vientulība ir tā, kas dzīvo kopā ar Jāni būdiņā meža vidū. Tomēr romāna beigās Rūta spēj pārvarēt visus savus aizspriedumus un dodas atpakaļ pie Jāņa, lai rastu laimi dzīvē.

Problēmas
Manuprāt “Bērzu tāss” sastāv no daudzām problēmām un jautājumiem, uz ko galvenajiem varoņiem vajag rast atbildi un atklāt vienam otru.
• Vai attālums var būt par robežu divu cilvēku jūtām?
• Vai vientulība spēj izmainīt cilvēku?
• Vai dzeja un vēstules spēj apliecināt cilvēku jūtas un dvēselisko spēku?
• Vai Rūta nav traucēklis Jāņa “mierīgajai” dzīvei?
• Vai visiem ir tiesības uz laimi?
• Vai, atraidīdams Rūtu, Jānis nenodara sev pats pāri?
• Vai sirds balss ir stiprāka par prātu?

Tēli
Kā jau minēju, galvenie tēli romānā ir Rūta un Jānis, kuru starpā arī risinās visa “jūtu spēle.” Jānis un Rūta ir īsti romantiķi, kas savas jūtas spēj pārvērst sapņos pēc kuriem tālāk tiekties. Abi jūtās neviena netraucēti un paši sāk uzskatīt, vai cilvēkam vēl kas ir vajadzīgs dzīvē, kā tikai dažas rindiņas, ko viņi sūta viens otram pa pastu.
Jānis ir ļoti jūtīga personība, kam dzīve liekas daudz smalkāka un trauslāka parādība, nekā citiem. Viņš prot saskatīt savā apkārtnē to, ko nevar neviens cits. Arī romānā parādās konkrētas rindas, kur Jānis pauž to, ka viņš īpaši vairs nevēlas atgriezties dzimtenē, jo viņam ir labi arī Amūrā. Viņš ir vientuļnieks, kas spēj sevi labāk izprast tieši tad, kad ir viens. Jānis samierinās ar pastāvošo dzīvi un iedziļinās iekšējās pārdomās par apkārtējo pasauli un saviem sapņiem. Taču romāna tālākā gaitā atklājas, ka tā gluži nav. Jānis samierinās ar savu likteni vienīgi tādēļ, lai nenodarītu pāri Rūtai.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1143586
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties