Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:972536
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Nosaukt un raksturot prozas darba tēmu.
Garā stāsta „ Lielā zivs ” darba tēma ir zvejnieku dzīve un darbs. Tiek rādīta zvejnieka dzīve jūrā un krastā – tās ir divas dažādas pasaules, divas dažādas dzīves. Darbs uz kuģa ir bīstams, nezināms, tomēr tuvs sirdij, taču mājās viņus gaida sievas un bērni. Bieži vien sievas gaida tikai to materiālo labumu, nevis pašu vīru.
Tiek aprakstīta cilvēka tuvredzība, kas parasti izpaužas kā nespēja sadzīvot ar dzīvību un dabu. Skujiņš norāda, ka cilvēks nav visas dzīvības kronis, tas ir tikai sastāvdaļa.

2. Raksturot prozas darba problēmas.
Viena no problēmām ir mūsdienu cilvēks un materiālās vērtības (morālo un materiālo vērtību nelīdzsvarotība, nesaskaņotība). Sākoties 70. gadiem zvejnieki īpaši labi pelnīja un bieži veidojās situācijas, ka sievas sēdēja mājās un nestrādāja, bet gaidīja tikai mājās atgriežamies vīrus un savā starpā dižojās par to, kurai tad vairāk ir tās nauda un kurai tad ir daudz labākas mantas. Tā piemēram kapteiņa Saunaga sieva vienmēr pukojās, it īpaši tad, kad vīru pazemināja darbā. Citāts: „ Arī sieva viņu nepārtraukti ērcināja. Viņi dzīvoja savā mājā ar skaistu akmensdārzu, viņiem bija divas meitas, automašīna un krāsainais televizors, viss bija, ko vien varēja iedomāties. Gan pašiem, gan bērniem. Bet sievu neinteresēja tas, kas viņiem bija. Viņa dzīvoja pastāvīgās aizdomās, vai tikai citiem nav vēl kaut kas vairāk un – nedod dievs – arī labāks. Visādi citādi viņi sapratās lieliski, vienīgi šo aizdomu dēļ strīdējās un nīdās. Saunags vēl nebija ienācis istabā, kad viņa steidzās paziņot: dzirdēji, Zeidurs šodien pārbraucis no tāljūras! (Un tas bija kārtējais atgādinājums: bet tu netiec).”…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1177186
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties