Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:895876
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„Mūžības skartie”, tāpat kā A. Grīna „Dvēseļu putenis”, Padomju laikā tika „aizmirsts”. A. Čaks patiesi tēlo latviešu varonību un parāda cilvēkus, kā, piemēram, komandieri Frīdrihu Briedi, kas spēj upurēties, bet 1918. gadā Ribinskā (Krievijā) organizēja sacelšanos pret Padomju varu un tā rezultātā tika nošauts. Nodaļā „Strēlnieku atgriešanās” latviešu strēlnieki paceļ sarkanbaltsarkano karogu, kad atgriežas mājās.
Rakstot „Mūžības skartos”, Aleksandrs Čaks runā par laiku, ko viņš pats ir izdzīvojis pilsoņu kara laikā Krievijā, pēc tam, strādājot žurnālā. Darbs pie „Mūžības skartajiem” ilga desmit gadus (no 1930. – 1940.gadam), un par šo grāmatu 1940. gadā Čaks saņēma Annas Brigaderes prēmiju. Darbu varētu pat saukt par epu (eposu), jo Čaks uzskata, ka galvenais varonis ir latviešu tauta, precīzāk – latviešu strēlnieki, kas ir pilsētas strādnieki, Rīgas nomaļu puikas, sīki ierēdnīši. No paaudzes paaudzē latviešos ir krājies naids un ilgas pēc garas un neatkarīgas dzīves. Tas šos visus cilvēkus vienoja kopējai cīņai pret apspiedējiem. Pats Čaks uzskatīja, ka pagātnē, tas ir, strēlnieku atmiņā, cilvēks var meklēt dvēseles līdzsvaru. Šajā darbā Čaks hronoloģiski ļauj ielūkoties no 1915. gada novembra līdz 1919. gada oktobrim. No pirmā kritušā latviešu strēlnieka – Jēkaba Voldemāra Timmas - pavadīšanas aizsaulē līdz pat latviešu strēlnieku atgriešanās brīdim.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1128029
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties