Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:283452
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šis laiks laikam visvairāk asociējas ar Lielo Franču Revolūciju, kas ir uzskatāma par vienu no Rietumu civilizācijas vēstures dzinējspēkiem. Šīs revolūcijas cēloņi ir vairāki, piemēram, apgaismotāju un masonu ložu darbību vai karaļa Luija XVI nenoteikto un tuvredzīgo politiku, bet tomēr tam visam ir bijuši vairāki cēloņu kompleksi un vēsturisko apstākļu sakritību. Saimnieciskais pacēlums bija beidzies. 1787. gadā sākās apsīkums tirdzniecībā un rūpniecībā. Arī lauksaimniecībā bija sarežģīts stāvoklis: 1788. gadā bija neraža un labības trūkums. Pārtika sadārdzinājās. Masveida nabadzība aptvēra pilsētas un laukus. Izraisījās nemieri. Kritisks bija valsts finansu stāvoklis. Valsts ieslīga parādos un baņķieri atteicās karalim dot naudu.
Francijā bija sociālā plaisa starp dažādām sabiedrības kārtām, grupām bija kļuvusi dziļa. Ekonomiski varenajai buržuāzijai, kurai piederēja milzīgi kapitāli, Francijā nebija politisko tiesību, tā nespēja ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanu un virzīt valsts dzīvi sev vēlamā virzienā. Buržuāzija bija vīlusies monarhos, ne Luija XV, ne Luija XVI rīcībā nesagaidīja apgaismotību, sāka arvien vairāk meklēt atbalstu tautā, jeb nācijā. Buržuāzijas neapmierinātība ap pastāvošo iekārtu nebija vienīgais revolūcijas cēlonis. Nevar ignorēt faktu, ka neapmierināti ar absolūtismu bija arī aristokrāti. Francijas karaļi bija ierobežojuši muižnieku politisko patstāvību, senās aristokrātiskās cilmes muižniecību t.s. zobena muižniecību uztrauca uzņēmīgo un bagāto trešās kārtas pārstāvju iespiešanās augstākajā sabiedrībā. Muižniecībā izveidojās liberālais mazākuma virziens, kas bija ar mieru apvienoties ar buržuāziju, karalim bija jāpiekāpjas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties