Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:597098
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 36 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    2
  Annotation    3
  Ievads    5
1.  ZĀDZĪBAS JĒDZIENS    8
2.  ZĀDZĪBAS PĒC VAIRĀKĀM KVALIFICĒJOŠĀM PAZĪMĒM    22
3.  ZĀDZĪBA NELIELĀ APMĒRĀ    35
4.  ZĀDZĪBAS NOŠĶIRŠANA NO LAUPĪŠANAS    44
  Nobeigums    51
  Izmantoto avotu un bibliogrāfijas saraksts    56
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Bakalaura darba izstrādes rezultātā autors ir nonācis pie šādiem secinājumiem un priekšlikumiem:
1. No analizētās tiesu prakses autors secina, ka normatīvajā regulējumā nav noteikts, kāda manta nav uzskatāma par zādzības priekšmetu, līdz ar to konkrēti nepieciešams definēt kādas mantas nav uzskatāmas par zādzības priekšmetu.
Priekšlikums: Veikt grozījumu likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanos un piemērošanas kārtību” un papildināt to ar 5.pielikumu izsakot tā nosaukumu šādā redakcijā: 5.pielikums “Manta, kas nav uzskatāma par nolaupīšanas priekšmetu”.
Autora ieskatā šāds grozījums likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanos un piemērošanas kārtību” izslēgtu problēmas, kas rodas kvalificējot noziedzīgo nodarījumu un nosakot materiālo zaudējumu, kā arī cietušajam piesakot kompensāciju.
2. Diskutējams ir Krimināllikuma 175.panta pirmās daļas definējums, proti, cik lielā vai mazā apmērā ir jāizdara svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzība), lai par to sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Ja pēta Krimināllikuma 175.pantu kopumā, tad var secināt, ka runa ir par liela un ievērojama apjoma zādzībām. Autors uzskata, ka Krimināllikuma 175.panta pirmā daļa dod pamatu zināmām šaubām. Vienīgais, analizējot Krimināllikuma 180.pantu, kas nosaka kriminālatbildību par zādzību nelielā apmērā, un zādzība nelielā apmērā, saskaņā ar likumu “Par Krimināllikuma spēkā stāšanos un piemērošanas kārtību” 19.2 pantu, ir mantisks zaudējums, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī bijis mazāks par pusi no tai laikā Latvijas Republikā noteiktās minimālās mēnešalgas, vai kura radītais ar likumu aizsargāto interešu apdraudējums ir neliels”, var spriest, ka pēc Krimināllikuma 175.panta pirmās daļas jākvalificē zādzības, kuru rezultātā nodarīts lielāks mantiskais zaudējums par pusi no noteiktās minimālās mēnešalgas. Krimināllikuma 175.panta pirmo daļu noteikti nepieciešams precizēt.
Priekšlikums: Grozīt Krimināllikuma 175.panta pirmo daļu un izteikt to šādā redakcijā: “(1) Par svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzība), kuras rezultātā nodarīts mantisks zaudējums, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī bijis lielāks par pusi no tai laikā Latvijas Republikā noteiktās minimālās mēnešalgas — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1391204
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties