Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Vārda brīvība un personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību - Eiropas Cilvēktiesību tiesas un nacionālo tiesu prakses analīze

     

    Diplomdarbs53 Tiesības

21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:904666
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    5
2.  Vārda brīvības būtība demokrātiskā sabiedrībā un tās ierobežojumi    9
3.  Personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību    13
4.  Tiesu prakse    18
4.1.  Vārda brīvība Latvijas Satversmes tiesas tiesu praksē    18
4.2.  Vārda brīvība Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē    27
4.3.  Personas tiesības uz privāto dzīvi Latvijas tiesu Satversmes tiesas praksē    33
4.4.  Personas tiesības uz privāto dzīvi Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē    39
5.  Secinājumi un ieteikumi    46
6.  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    49
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Šī darba galvenā tēma ir vārda brīvība un personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Sākot strādāt pie šī darba, sapratu, ka nebūs viegli atrast papildus informāciju, kā arī avotus, kuros meklēt tēmai atbilstošas lietas. Bet, laika gaitā, meklējumi nesa rezultātus, un izdevās atrast ne vien avotus latviešu valodā, bet pat vairākas grāmatas krievu valodā, tāpat arī vairākus tiesas spriedumus angļu valodā. Te nu nācās piestrādāt pie darba izpildes smagāk, jo bija ne vien jāiedziļinās pašā tekstā, bet arī precīzi tas jāiztulko, lai saprastu darba nianses.
Lai pilnībā izpildītu darba mērķi, bija jānoskaidro ne tikai, kas ir vārda brīvība un personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, bet arī jāuzzina, kas ir Cilvēktiesību pamattiesības attiecībā uz konkrētā darba tēmu.
Cilvēktiesības un pamatbrīvības dod mums iespēju pilnā apjomā izmantot un attīstīt cilvēkam piemītošās īpašības – saprātu, apziņu, talantu, tās dod mums iespēju apmierināt garīgās un citas vajadzības. Šīs tiesības un brīvības pamatojas uz visas cilvēces aizvien pieaugošajiem centieniem pēc dzīves, kurā tiktu respektēts un aizsargāts katrs indivīds un tam piemītošā pašcieņa.
Latvijas tiesas spriedumus meklēju Latvijas Satversmes Tiesas mājaslapā Internetā, un Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus meklēju Ministru kabineta pārstāvja mājaslapā. Meklējot tiesu spriedumus, secināju, ka Satversmes tiesas tiesnešiem nenākas bieži saskarties ar lietām, kuras ir saistītas ar vārda brīvību. Arī Latvijas Republikas Tiesībsargs, kurš Latvijā veicina cilvēktiesību aizsardzību, nav saņēmis daudz iesniegumus par šo pamattiesību pārkāpumu. Tomēr par personas tiesībām uz privātās dzīvi, mājokli un korespondencei, izskatīto lietu ir salīdzinoši daudz. Pamatā sastopamas ir sūdzības no personām, kas atrodas ieslodzījumā. Šādas personas iesniegušas sūdzības par korespondences pārkāpumiem. Latvijas Republikas Satversmes tiesa, izskatot lietas par cilvēktiesību pārkāpumiem, galvenokārt atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumiem un pamatojumiem.
Darba gaitā noskaidroju arī, kas ir vārda brīvība. To noskaidrot man izdevās ar I.Ziemeles grāmatas „Cilvēktiesības pasaulē un Latvijā” palīdzību. Vārda brīvība, saskaņā ar grāmatā atrodamo informāciju, ir ideju kopums, kura pamatā ir uzskats, ka demokrātiskā sabiedrībā indivīdam ir tiesības brīvi izteikties, paust savus uzskatus un nevienam nav tiesību piemērot cenzūru pret šo brīvību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −17,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1355386
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties