Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:611514
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 42 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas tiesiskais regulējums    9
1.1.  Saistība, kura pakļaujama bezstrīdus piesildu izpildīšanai    12
1.2.  Subjekti saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanā    19
1.3.  Pieteikums par saistības nodošanu bezstrīdus piespiedu izpildīšanai    25
1.4.  Tiesneša lēmums par bezstrīdus piespiedu izpildīšanu    31
2.  Nosacījumi, kas nepieļauj bezstrīdus piespiedu izpildīšanu    36
2.1.  Nesamērīgs līgumsods    37
2.2.  Patērētāju tiesības aizskaroši netaisnīgi līguma noteikumi    39
3.  Bezstrīdus piespiedu izpildīšanas apstrīdēšana    43
4.  Personas tiesības uz taisnīgu tiesu    49
5.  Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas regulējošo tiesību normu interpretācija, tiesu prakse un judikatūra    53
  Secinājumi un priekšlikumi    58
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    62
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Diplomdarba tēmu autore ir izvēlējusies „Tiesību ietekme uz saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu”, jo autores ieskatā saistību izpildīšana tiesas ceļā bezstrīdus piespiedu kārtībā ir instruments, ar kuru kreditoram saprātīgos termiņos, neieguldot lielus naudas līdzekļus ir iespēja atgūt savu kapitālu, gadījumā, ja parādnieks nespēj pildīt savas saistības pienācīgā kārtībā, kādā puses līgumā vienojušās.
Aktīvās banku kreditēšanas un šķietami ekonomiskās augšupejas periodā Latvijā, kas tika novērots laika posmā no 2004 – 2008.gadam, personas, ekonomiskās, sociālās un kultūras dzīves uzlabošanai ir īstenojušas dažādus mantiska rakstura tiesiskus darījumus. Tostarp uzņēmušās saistības, slēdzot aizdevuma, kredīta, nomas, un īres līgumus, devušas vekseļus, vai kā citādi dibinājušas tiesiskas attiecības.
Dibinot saistību tiesības konkrētai, zināmai personai parādniekam jāizdara par labu otrai personai, ko saistību tiesībās dēvē par kreditoru zināma darbība, kam ir mantiskā vērtība. Civillikuma Saistību tiesību daļā noteikts, ka saistību tiesības var rasties uz likuma, līguma pamata, vai arī saistību tiesība var rasties no neatļautas darbības. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 50.nodaļas normām, bezstrīdus piespiedu izpildīšanai var tikt pakļautas tikai tādas saistības, kuras izriet no līguma. Bet šis nosacījums neizslēdz tiesību kreditoram iesniedzot tiesā pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, prasīt tādu saistību izpildījumu, kas rodas uz likuma pamata, piemēram, maksāt likumiskos procentus par sveša kapitāla lietošanu.
Jau slēdzot tiesisku darījumu, un noformējot to rakstiska līguma veidā puses var vienoties, par vienas puses tiesību, biežāk kreditora, parādnieka saistību neizpildes gadījumā, vērsties tiesā ar pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Vairumā līgumu, kuros puses jau ir noteikušas kreditora tiesību iesniegt tiesai pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, puses ir iekļāvušas nosacījumu, ka kreditoram par savu nolūku iesniegt tiesai minēto pietikumu nav jābrīdina parādnieks. Tāpat kreditors parādnieka saistības izpildīšanas nodrošinājumam ir slēdzis hipotēkas, komercķīlas un galvojuma līgumus. Ne reti personas ir aizņēmušās šķietami vienkāršā veidā – devušas vekseli.
Civilprocesa likums pašos pamatos neprasa, lai ikkatrs darījums tiktu izteikts rakstiskā formā, bet gan likumā ir noteikts priekšnoteikums darījumu izteikt rakstiskā formā prasības tiesībai. Civilprocesa likuma 50 nodaļas nosacījumi nosaka stingras prasības darījuma aktam, līgumam, no kura izriet saistība, kura pakļaujama bezstrīdus piespiedu izpildīšanai. Līgumam ir jābūt ar publisku ticamību, kas nostiprināta ar hipotēku, vai komercķīlu, vai arī tam ir jābūt ar notariālu apliecinājumu, līgumā ir jābūt konkrēti noteiktam termiņam saistības izpildījumam. Bezstrīdus piespiedu izpildīšanai pakļaujamajam aktam ir jābūt tādam, lai nevarētu būt šaubu par tā rašanos patiesumu un izpildāmās saistības termiņa iestāšanos.
Saistību izpildīšana piespiedu kārtībā ir tikusi pielietota jau kopš Romas laikiem, Latvijas valsts teritorijā saistību bezstrīdus izpildīšanu tiesas ceļa pazina gan pirms pirmās brīvvalsts rašanās, gan to paredzēja pirmās brīvvalsts civilprocesuālās tiesību avoti. Starp citu, var pieminēt, ka arī padomju varas gados tika paredzēta saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana.
Pašlaik spēkā esošā Civilprocesa likuma normas paredz divu veidu vienkāršotu procesu bezstrīdus saistību izpildīšanu tiesas ceļā. Kreditors var vērsties ar pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā, šādā gadījumā tiesa nodot saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanai tad, ja parādnieks tiesai atbildē uz brīdinājumu, atzīst saistības esamību. Un kreditors var vērsties tiesā ar pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu tiesas ceļā, šajā gadījumā tiesa parādniekam nepaziņo par pieteikuma saņemšanu un parādnieks nekādi likumiskā ceļā nevar ietekmēt jautājuma izlemšanu par pieteikuma apmierināšanu par saistības nodošanu bezstrīdus piespiedu izpildīšanai, tad ja pieteikums jau ir iesniegts tiesā.
Iestājoties ekonomisko aktivitāšu atdzišanas periodam, personām ne reti arvien sarežģītāk kļūst pildīt savas ar līgumu uzņemtās saistības, līdz ar to personas pieļauj līguma pārkāpumus pat tādā mērā, ka pārtrauc pildīt līguma nosacījumus vispār. Kā rezultātā kreditors savu ar likumu aizsargāto interešu aizsardzībai ir spiests vērstie tiesā. Kreditoram ir iespējams vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par parāda piedziņu. Diemžēl tiesu noslogotības dēļ parāda piedziņa prasības tiesvedības kārtībā var izrādīties visai laikietilpīga. Ja tiesvedība turpinās gan otrās, gan trešās instances tiesās, laika posms līdz izpildu dokumenta iegūšanai var izrādīties pat četrus vai vairāk gadus ilgs. Turklāt par prasības pieteikumu ir maksājama valsts nodeva, kuras apmērs ir proporcionāls prasības summai un, ja kreditors vēlas tiesvedībai izmantot advokātu pakalpojumus, tam papildus jāmaksā vēl arī par tiem. Tādēļ, kreditors izvērtējot viņa rīcībā esošo pierādījumus par saistības esamību un novērtējot to atbilstību Civilprocesa likuma 50.nodaļas prasībām, ir tiesīgs vērsties tiesā ar pieteikumu par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu.
Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas nosacījumi noteikti Civilprocesa likuma 50.nodaļā, tie paredz ātru un vienkāršotu procedūra saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanai.
Ielūkojoties Latvijas tiesu portāla statistikas sadaļā redzams, ka 2009.gada laikā pirmās instances tiesā iesniegti 8013 pieteikumi par saistības bezstrīdus piespiedu, savukārt 2008.gadā pirmās instances tiesas saņēmušas tikai 2219 šādus pieteikumus. Tātad acīmredzami pieaudzis tiesā iesniegto pieteikumu par saistības nodošanu bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Svarīgi pieminēt, ka tiesas 2008.gadā apmierināja 1119 pieteikumu, bet 2009. gadā 5562 pieteikumus.
Vienlaicīgi ieskatoties Latvijas tiesu portālā esošajā nozīmēto lietu sarakstā, redzams, ka Augstākās tiesas Senāta kasācijas instancē vēl joprojām tiek skatītas lietas par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu.
Bez tam, minētās tēmas aktualitāti raksturo arī apstāklis, ka Satversmes tiesā sagatavošanā atrodas personas pieteikums par Civilprocesa likuma 400.panta pirmās daļas 1.punkta un 405.panta pirmās un trešās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92.pantam. Ja Latvijas Republikas Satversmes tiesa atzīs, ka Civilprocesa likuma 400.panta pirmās daļas 1.punkta un 405.panta pirmās un trešās daļas nosacījumi neatbilst Satversmes 92.pantam, tad turpmāk nebūs tiesiska pamata, saistības, kuras nodrošināts ar publiku hipotēku vai komercķīlu nodot bezstrīdus piespiedu izpildīšanai, jo saskaņā ar ziņām, ko pauduši konstitucionālās sūdzības iesniedzēji, Civilprocesa likuma norma pašreizējā redakcijā ir pretējas cilvēktiesībām.
Autore izvirzījusi diplomdarba mērķi izpētīt tiesu un tiesību ietekmi uz saistību pakļaušanu izpildīšanai bezstrīdus piespiedu kārtībā, padziļināti izpētīt saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas būtību, kā arī konstatēt nepilnības tiesiskajā regulējumā un izvirzīt priekšlikumus autores konstatēto nepilnību novēršanai.
Izvirzītā mērķa sasniegšanai tika noteikts diplomdarba pētījuma objekts: saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas jēdziens, un tā nozīme civiltiesībās, tiesību un tiesu ietekme uz saistības pakļaušanu bezstrīdus piespiedu izpildīšanai, aktuālā problemātika saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −45,67 €
Materiālu komplekts Nr. 1229833
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties