Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:793963
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    2
  Abstract    3
  Ievads    5
1.  Konteineru pārvadājumi kā transportēšanas pakalpojumu tirgus segments    7
1.1.  Starptautiskā tirdzniecība un loģistika    7
1.2.  Konteineru pārvadājumu vēsture    12
1.3.  Līniju pārvadājumu attīstība    16
1.4.  Konteineru klasifikācija un veidi    20
1.5.  Jūras konteineru transportēšana: pārvadātāju alianses un ostas    25
2.  Konteineru pārvadājumi kā Latvijas transporta sistēmas sastāvdaļa    33
2.1.  Transporta apakšnozares funkcionēšana Latvijā    33
  Dzelzceļš    36
  Autotransports    37
2.2.  Konteineru pārvadājumu dokumentālais nodrošinājums    45
2.3.  Konteineru pārvadājumi Rīgas ostā, priekšrocības un trūkumi    64
  Secinājumi un priekšlikumi    69
  Literatūras saraksts    73
  Pielikumi    74
  Pielikums Nr.1    75
  Pielikums Nr.2    77
  Pielikums Nr.3    78
  Pielikums Nr.4    79
Darba fragmentsAizvērt

Bakalaura darba izvēlētais temats ir saistīts ar ekonomiskajām norisēm, kas vērojamas valsts dzīvē. Latvijas attīstība ir cieši saistīta ar pasaules ekonomikā notiekošajam strukturālajam pārmaiņām. Ekonomikā eksistē dažādas nozares, taj skaitā lielo nozīmi spēlē transports. Transporta nozare ir viena no nozīmīgākajām nozarēm Latvijas tautsaimniecībā, tā diezgan aktīvi reaģē uz tautsaimniecības pārmaiņām.
Pateicoties Latvijas valsts izdevīgajam ģeogrāfiskajam stāvoklim – Baltijas jūras krastā, neaizsalstošas jūras ostas ir labs priekšnoteikums ostu darbības attīstībai. Ostās 2001.gada kravu apgrozība bija 56,9 milj. tonnu [24,5]. Tomēr ekonomiskās aktivitātes pieauguma tempus kopš 1998. gada vasaras beigām ir ietekmējusi Krievijas ekonomiskā krīze. Bet Latvija ir spējusi pārorientēt savu ekonomiku un samazināt savu atkarību no Krievijas. Šobrīd vairāk nekā puse no Latvijas eksporta un importa ir ar ES valstīm.
Ģeogrāfiskā stāvokļa sekmīga izmantošana arī veicina tranzīta pārvadājumus. Kravas vairāk tiek pārvadātas tranzīta un starptautiskos pārvadājumos. Transporta pakalpojumu tirgus dalās dažādos segmentos, viens no tiem ir kravu pārvadājumi, bet tajā var atzīmēt konteineru pārvadājumus. Tieši konteineru, jeb precīzi sakot jūras konteineru pārvadājumi tiks izskatīti šajā bakalaura darbā, tā kā autors ir nodarbināts konteineru pārvadājumu sfērā un centīsies pierādīt, ka tie ir visprogresīvākais mūsdienu pārvadājumu veids.
Šī darba mērķis ir aplūkot konteineru kravu pārvadājumus, kā transporta sistēmas elementu globālā mērogā un atsevišķi Latvijā.
Šī mērķa sasniegšanai autors izvirzīja noteiktos uzdevumus:
1)parādīt loģistikas lomu starptautiskajā tirdzniecībā
2)aplūkot konteineru pārvadājumu lomu un tās specifiskās funkcijas
3)raksturot konteineru pārstrādes dalībniekus – jūras pārvadātājus un ostas
4)analizēt jūras konteineru transportēšanas dokumentālo nodrošinājumu, apskatīt Rīgas ostas priekšrocības un trūkumus salīdzinājumā ar citām Baltijas reģiona ostām
Izvēlētie mērķi un uzdevumi noteica darba struktūru.
Šī darba rakstīšanai tika izmantota literatūra latviešu, krievu un angļu valodā, kā arī internets. Krievu valodā tas bija pārsvarā mācību grāmatas, rokasgrāmatas, dažādi žurnāli, kā arī pielikumi avīzei “Bizness & Baltija” – “Transports un ostas”. Latviešu valodā literatūras par konteineru pārvadājumiem gandrīz nav. Grūtības ar literatūru izskaidrojamas ar tēmas īpatnību. Apskatīta darba gaitā literatūra iepazīstina ar starptautisko transporta operāciju un loģistikas mācību kursa pamatproblēmām, atklāj atbilstošās sfēras darbības specifiku modernā tirgus noteikumos, kā arī tiek izskatīti loģistikas dokumentālie un terminoloģiskie aspekti. Citās grāmatās autori stāsta par konteineru pārvadājumu parādīšanās, seko tās attīstīšanai, aplūko konteineru pārvadājumus kā patstāvīgo nozari globālajā transporta sistēmā.
Ļoti noderīgu informāciju satur starptautiskais žurnāls “Containerisation International”, kur tiek stāstīts par konteineru pārvadājumu attīstību mūsdienās, kā arī izskatītas modernas tendences konteineru biznesā. Tur arī var atrast pēdējas ziņas par vadošajiem konteineru pārvadātāju kuģu līnijām.
Temata izvēli iespaidoja arī tas, ka autoram ir profesionālā interese pielietot teoretiskās atziņas praktiskas firmas darbības analīzei savā darba vietā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties