Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218703
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Projekta vadīšanas teorētiskie aspekti    5
1.1.  Projekta definējums un ar to saistītie jēdzieni    5
1.2.  Projekta vadīšana    11
1.3.  Projekta vadītājs un projekta komanda    19
1.4.  Projekta sastādīšana    23
2.  Projekta vadīšanas nozīme un problēmas uzņēmumā    27
3.  Mazo un vidējo uzņēmumu iespējas izmantot projektu vadības metodes    72
  Secinājumi un priekšlikumi    74
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    78
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Kaut arī projektu vadīšana tiek īstenota tūkstošiem gadu, šobrīd tā ir palikusi par ļoti populāru tieši uzņēmēju vidū, jo ir nepieciešamas izmaiņas sava produkta vai pakalpojuma pilnveidošanā, savukārt ES fondu programmas ir lielisks veids kā iegūt atbalstu.
Projektu disciplīna pēdējos divus gadu desmitus ir piedzīvojusi grandiozu uzplaukumu. Tās izmantošanas sfēras ir paplašinājušās un grūti atrast tādu jomu, kurā projekti un to vadīšana dod iespēju ekonomiski un caurredzami izmantot naudas līdzekļus dažādu jaunu produktu un pakalpojumu izveidošanai, nodrošina mērķu sasniegšanu, termiņu un kvalitātes kontroli, kā arī paaugstina uzņēmējdarbības konkurētspēju.
Mūsdienās, trauksmainajā pasaulē, organizācijām ir nepieciešamas jaunas inovatīvas metodes kā apsteigt savus konkurentus. Viens no veidiem kā veiksmīgi darboties un apsteigt savus konkurentus ir projektu attīstība, tātad projektu izstrāde un pieteikšanās uz dažādu Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumiem.
Latvijā ļoti daudziem uzņēmumiem jau ir sava pieredze projektu veidošanā, kā arī to realizēšanā. Par vienu no lielākajiem pagriezieniem varētu minēt tieši Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, kas pavēra lielākas iespējas iegūt ES fondu līdzekļus. Jau šobrīd tiek realizēti daudzi projekti, kur daļa finansējuma ir tieši no ES fondiem.
Šādas iespējas, ko uzņēmumiem Latvijā sniedz dažādas ES fondu programmas, ļauj jaunajiem uzņēmējiem izveidot savu biznesu, kā arī jau esošajiem piesaistīt līdzekļus, lai varētu attīstīt savu darbību. Šādu līdzekļu piesaiste uzņēmumiem ir kā atspēriena punkts, ir iespēja attīstīt savu ideju ar ārēju finansiālu atbalstu, galvenais kam ir jābūt – veiksmīgam projektam.
Lietišķajā pētījumā projektu vadība tiek apskatīta konkrētu, zināmu uzņēmumu ietvaros. Veicot pētījumu tika izvēlēti četri, pēc savas darbības atšķirīgi uzņēmumi.
Nekustamo īpašumu darījumu birojs;
Viesnīca;
Būvniecības uzņēmums;
Mēbeļu ražošanas uzņēmums;
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir uzņēmumu pieredze projektu vadībā, kā arī kādas ir uzņēmumu iespējas piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Noskaidrot, kādu pozitīvu iespaidu tas vērtu dot uzņēmumam, kā arī kas uzņēmumam ir nepieciešams, lai izstrādātu projektu attiecīgai programmai.
Pētījuma tiek apskatīti arī iespējamie risinājumi problēmām, kādas varētu rasties projekta izstrādē, kā arī tā realizēšanā. Autoriem bija svarīgi uzzināt, kāpēc izvēlēties iesaistīties šajos projektos.
Protams, svarīgs faktors ir pašizglītošanās, ko dod šāda veida pētniecība, jo grupas uzdevums ir ne tikai izpētīt pētāmā uzņēmuma iespējas programmu finansējuma piesaistē, bet arī ģenerēt savas idejas un paralēli domāt par savu projektu izveidi jau savos nākotnes uzņēmumos.
1. Projekta vadīšanas teorētiskie aspekti
1.1. Projekta definējums un ar to saistītie jēdzieni
Dažādos literatūras avotos ir minētas daudz un dažādas projekta definīcijas, bet lielākajā daļā definīciju tās sakrīt.
Var teikt, ka projekts ir unikāls pasākums organizācijai, kura realizē vai pasūta projektu ar skaidri definētu, apspriestu un apstiprinātu mērķi, noteiktu sākuma un beigu datumu un izplānotiem resursiem.1
Kā piemēru vēl var minēt dažas citas projekta definīcijas.
Projekts ir process, ko veido koordinētu un kontrolētu norišu kopums, kuram ir noteikti sākuma un beigu termiņi un kura īpašām prasībām atbilstošais mērķis jāsasniedz, iekļaujoties atvēlētajos laika, izmaksu un resursu ietvaros;2
Projekts ir noteiktos apstākļos noritošs process, kura beigās tiek sasniegts unikāls rezultāts;3
Projekts ir cilvēku grupas koordinēta darbība ar noteiktu mērķi;4
Kā vienotu definīciju, kas varētu atbilst visām iepriekšminētām pazīmēm un īpašībām varētu definēt šādi:
Projekts ir vienreizējs, savstarpēji koordinētu un kontrolētu aktivitāšu kopums, kurā katrai aktivitātei ir savs sākuma un beigu punkts un kura īstenošanā piedalās viena persona vai organizācija, ar mērķi sasniegt iepriekš noteiktu termiņu, izmaksas un darba rezultātu.5
Projekts ir darbs, pasākums vai darbu un pasākumu kopums, kuram ir noteikts sākums un beigas, kā arī virkne tehnisku un ekonomisku kritēriju un rādītāju. Projekts var būt īslaicīgs, piemēram, dažas dienas vai nedēļas, tas var būt arī ilglaicīgs un ilgt vairākus gadus.6…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties