Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:793714
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 45 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  ANOTĀCIJA    4
  ANNOTATION    5
  АННОТАЦИЯ    6
  IEVADS    7
1.  PIRKUMA LĪGUMA JĒDZIENS UN TĀ BŪTISKĀS SASTĀVDAĻAS    10
1.1.  Pirkuma priekšmets    16
1.2.  Pirkuma maksa    20
2.  DARĪJUMA PUSES    27
2.1.  Pārdevēja tiesības un pienākumi    34
2.2.  Pircēja tiesības un pienākumi    36
3.  PIRKUMA LĪGUMA ATCELŠANA UN TĀ BLAKUSNOSACĪJUMI    40
3.1.  Atpakaļpirkums un atpakaļpārdevums    43
3.2.  Pirmpirkuma tiesības    44
3.3.  Nomaksas pirkums    47
4.  PIRKUMA LĪGUMA SPECIFISKIE NOSACĪJUMI    50
5.  JURIDISKĀ ATBILDĪBA PAR SAISTĪBU NEIZPILDI    55
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    59
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    61
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS

Attīstoties mūsdienu sabiedrībai, paralēli arvien lielāka nozīme tiek pievērsta tiem tiesiskajiem darījumiem, kas nereti skar mūs pašus. Pirkuma tiesību institūts ir pastāvējis jau kopš Sv.Romas impērijas laikiem, taču pakāpeniski veicot grozījumus likumdošanā, pielāgots mūsdienām. Tieši senie romieši, balstoties uz iepriekšējo pasaules pieredzi, tai skaitā arī Austrumu valstu, apkopoja, pilnveidoja un ieviesa jaunas tiesības, atverot jaunu lapaspusi cilvēces vēsturē. Līdz ar to viena no svarīgākajām tiesību nozarēm, ko sevišķi izcēla romiešu juristi, bija saistību tiesības. Romiešu juristi bija izstrādājuši īpašus noteikumus, pēc kuriem līgums bija spēkā, nosakot prasības, ka līgumam ir jābūt: likumīgam, savstarpēji saskaņotam, tā saturam jābūt nepārprotamam.
Tā kā līgumam bija obligāti jāatbilst tiesiskajām normām un labai ticībai (boni mores), pilnīgai saskaņai gribas izteikumā (voluntas), bija ļoti svarīgi, lai gribas izteikums būtu izdarīts bez maldiem (error), viltus (dolus) un spaidiem vai draudiem ( metus), kas atzīstami par saistību tiesību pamatprincipiem arī mūsdienās un ir iestrādāti arī Latvijas Republikas Civillikumā.
Autors diplomdarbā pastiprinātu uzmanību pievērsīs tieši nekustamā īpašuma pirkuma līguma institūtam. Izvērtējot šodienas nekustamā īpašuma tirgus stāvokli, autors ir konstatējis, ka pirkuma līgumi ir vieni no visizplatītākajām tiesību nodrošinājuma formām īpašuma atsavināšanas gadījumā. Tā kā augstākminētie līgumi, galvenokārt, ir divpusēji, pastāv dažādas variācijas par tā satura pielāgošanu attiecīgajam līguma priekšmetam un nosacījumiem, kurus ievērojot, darījums tiks uzskatīts par notikušu. Autors uzskata, ka zināšanas par darījuma tiesiskajiem apstākļiem ir vispārnoderīgas, it īpaši profesionāla jurista darbā.
Lai gan Latvijas Republikas Civillikums visnotaļ plaši regulē pirkuma līguma noslēgšanas tiesiskos aspektus, tomēr pastāv dažādi tiesību normu interpretācijas viedokļi, arī tiesību doktrīnas, kas nereti tiek plaši pielietotas līguma apstrīdēšanas gadījumos. Kā būtisku apstākli autors min arī nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu Zemesgrāmatā, kas pieskaitāmas pie darbībām, kas veicamas jau pēc līguma noslēgšanas, bet kas paralēli kalpo arī par īpašumtiesību un darījuma fakta pierādījumu strīdus situācijās.
Diplomdarba objekts – pirkuma līguma joma civiltiesiskā aspektā.
Diplomdarba mērķis - analizēt pirkuma līguma jēdzienu, būtiskās sastāvdaļas, darījuma puses, pirkuma līguma atcelšanu, blakus nosacījumus un juridisko atbildību.

Kā arī izvērtēt pirkuma līguma lomu civiltiesību sistēmā, kā arī analizēt to noslēgšanas iespējas. Diplomdarba tēma “Pirkuma līgums” tiks sašaurināta un skatīta kā nekustamā īpašuma pirkuma līgums. Darbā tiks analizēts SIA „X” attīstītā projekta „X” dzīvokļa pirkuma priekšlīgums. Šī līguma analīze var kalpot kā piemērs, kādi līgumi tiek piedāvāti slēgšanai pērkot dzīvokļa īpašumu.
Diplomdarba uzdevumi ir analizēt pirkuma līgumu tiesisko regulējumu, izvērtēt pozitīvos un negatīvos tiesiskos aspektus pirkuma līguma noslēgšanas gaitā, izvērtēt konkrētos gadījumos piedāvātās un iespējamās likumā piedāvātās tiesiskās iespējas.
Mērķu sasniegšanai diplomdarbā izmantotas tādas metodes kā analītiskā, deduktīvā, salīdzinošā, vēsturiskā. Pārzinot juridiskās metodes, autors izvēlēsies juridiskās problēmas atrisināšanai lietderīgākās juridiskās metodes un sistemātiski un racionāli piemēros tās attiecīgās problēmas atrisināšanai.
Nodaļu atbilstība virsrakstam, to nepieciešamība. Nodaļas autors ir sagrupējis sekojoši - vispirms noskaidrojot pirkuma līguma jēdzienu un tā sagatavošanas procesu. Nākamajās nodaļās autors pievērsīsies darījuma pusēm un līguma atcelšanas un blakus nosacījumiem, noslēdzot aplūkojamo tēmu ar specifiskiem šķēršļiem, kas vērojami šo pirkuma līguma sagatavošanas un darbības procesā.
Literatūras un avotu vispārināts raksturojums. Galvenokārt, autors izmanto juridiskās skaidrojošās vārdnīcas, periodiskos izdevumus, nekustamā īpašuma tirgu regulējošo nacionālo likumdošanu, kā arī ārvalstu juridisko literatūru. Pirmās nodaļas sagatavošanā – īpašu uzmanību pievēršot civiltiesību teorijas grāmatu autoru teiktajam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −19,69 €
Materiālu komplekts Nr. 1130377
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties