Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:376497
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Notikumu vietas apskates nozīme noziegumu izmeklēšanā    5
2.  Kriminālistikas taktikas prasības notikumu vietas apskatei    9
2.1.  Notikuma vietas apskates organizācija    14
2.2.  Sagatavošanās apskatei pirms izbraukšanas uz notikuma vietu    16
2.2.1.  Sākotnejās izmeklētāja darbības notikuma vietā    17
2.2.2.  Notikuma vietas apskates praktiskie paņēmieni    18
2.3.  Iespējamas problēmas    35
2.4.  Apskates dalībnieki    36
2.5.  Tehniskais aprīkojums    37
3.  Darba gaitu un rezultātu fiksācija    40
3.1.  Kriminālistiska fotogrāfija un video uzņemšana    43
3.2.  Shēmu un plānu zimēšana    50
  Secinājumi    53
  Anotācijas    55
  Izmanotās literatūras saraksts    58
  Pielikumi    60
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Izvēloties doto tēmu, es orientējos uz tās vakardienas, šodienas aktualitāti. Kriminālistikas tapšana par zinātni turpinājās vairāku desmitu gadu garumā, kuru laikā par to tika veidots noteikts priekšstats, izstrādātas jaunas idejas un pierādītas jau esošās. Viss šis tapšanas process bija virzīts uz vienu mērķi- radīt zinātni, kas iemiesotu sevī nepieciešamos elementus no citām zinātnēm, uzkrāto paaudžu pieredzi un kas veidotos vienam nolūkam- sistematizēt esošās zināšanas vienā zinātnē- kriminālistikā. Lai sagatavotu nākotnes speciālistus, izmeklētājus, prokurorus un ekspertus, kriminālistika ir viena no neaizvietojamām disciplīnām, kuras misija ir ar rekomendāciju palīdzību veicināt optimālu kriminālā un krimināli procesuālā likuma normu pielietošanu, juridisko un citu zinātņu kompleksu noziegumu konstatēšanas, atklāšanas, izmeklēšanas un brīdinājuma laikā. Darba tapšanas procesā tika izmantoti visdažādākie avoti un normatīvie materiāli, kā arī pazīstamu kriminālistu darbi, tai skaitā: L.E. Arockera, R. S. Belkina, A. I. Vinberga, S. P. Mitričeva un daudzu citu pazīstamo kriminālistikas teorētiķu darbi.
Izmeklēšanas darbību sistēmā, kuru paredz krimināli- procesuālā likumdošana, viena no vissvarīgakajām izmeklēšanas darbībām, kas bieži vien ir arī noteicošā noziegumu atklāšanā, ir notikuma vietas apskate, līķa apskate, priekšmetu, dokumentu un citu materiālu objektu apskate, kas kalpo par informācijas iegūšanas avotu par notikumu un tā dalībniekiem, kad šis notikums ir iepriekšējās izmeklēšanas priekšmets. Daudzās krimināllietās notikuma vietas apskate ir pirmā izmeklēšanas darbība, kas nosaka iepriekšējās izmeklēšanas virzienu. Pēc zādzībām, laupījumiem, slepkavībām, transporta katastrofām un citiem noziegumiem parasti paliek nozieguma pēdas, kuras ir radušās noziedznieka darbību rezultātā, bet atsevišķos gadījumos cietušo darbību dēļ.
Pie šādām noziegumu pēdām ir pieskaitāmas: cilvēka kāju, roku nospiedumi, ielaušanās instrumentu un ierīču pēdas, auksto ieroču vai šaujamieroču pēdas, asinis, mati, utml. Notikuma vietā var palikt arī visdažādakās mantas, ko ir pametuši noziedznieki: ieroči, ar kuriem tika izdarīts noziegums, apģērbs, izsmēķi, papīra gabali utml. Šādas noziegumu pēdas un priekšmeti prasmīga cilvēka rokās var nospēlēt nozīmīgu lomu nozieguma atklāšanā un izmeklēšanā. Maldīgs ir uzskats, ka notikuma vietas apskate ir vienkāršs process. Tādēļ notikuma vietas apskates laikā kļūdas ir praktiski neizbēgamas. Bez tam ir jābūt gatavam tam, ka nāksies strādāt diezgan saspringtā psiholoģiskā atmosfērā- notikuma vietā esošā cietušā līķa klātbūtne, mirušā radinieku asaras un bēdas, traģiskā nozieguma situācija- tas viss var ievērojami apgrūtināt notikuma vietas apskati. Dažreiz nākas izpildīt netīrus un nepatīkamus darbus, piemēram, veikt atkritumu konteineru apskati, izvilkt jau sadalījušos līķus no zemes, ūdens utml. Vērtējot noziegumu atklāšanas darbu kopumā, ir vērts atzīmēt, ka izmeklētāja un citu personu, kas ar viņu sadarbojas šī unikālā izmeklēšanas darba vadīšanā, profesionālās prasmes vēl neizpaužas pietiekami.
Tieši notikuma vietas apskates veikšanas stadijā, kā pilnīgi pamatoti atzīmē V.I. Smislovs, izmeklētājs uzkrāj galveno pamatinformāciju, kas ir derīga, lai izvirzītu versiju par konkrēto krimināllietu.
Bakalaura darbs sastāv no ievada, trim nodaļām un nobeiguma. Ievadā tiek atspoguļota izvēlētās tēmas aktualitāte un jautājumi, kuri tiks atklāti pašā darbā.
Katrā nodaļā ir detalizēti apskatīti jautājumi, kas skar kādu no aspektiem. Nobeigumā tiek veikts kopsavilkums un izdarīti secinājumi par paveikto darbu. Notikuma vietas apskate ir pietiekami plaša tēma, kuru, protams, ir praktiski neiespējami apskatīt pilnībā vienā pētījumu darbā.
Bakalaura darbā mērķis ir apskatīt vissvarīgākos un visproblemātiskos jautājumus, kas skar notikuma vietas apskati, tās taktiskos paņēmienus un īpatnības.
Galvenais pētījuma uzdevums ir pēc iespējas pilnīgāk atklāt apskatāmo tēmu dotā darba ietvaros.
Darba procesā tika izmantotas tādas metodes kā, salīdzināšana, analīze, sintēze un modelēšana.

1.Notikumu vietas apskates nozīme noziegumu izmeklēšanā
Notikuma vietas apskate ir procesuāla darbība, kas sastāv no dažādu objektu novērošanas un izpētes, lai konstatētu un nostiprinātu pierādījumus un citus apstākļus, kam ir nozīme konkrētajā lietā. Tā ir viena no izplatītākajiem pierādījumu iegūšanas avotiem. Latvijas Kriminālprocesa likums 159. pants nosaka, ka apskate ir darbība, kuras gaitā izmeklēšanas darbības veicējs tieši uztver, konstatē un fiksē kāda objekta pazīmes, ja pastāv iespēja, ka šis objekts ir saistīts ar izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties