Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:708254
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.07.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  NODOKĻU BŪTĪBA UN FUNKCIJAS NODOKĻU POLITIKĀ    6
1.1.  NODOKĻU BŪTĪBA UN FUNKCIJAS    6
1.2.  NODOKĻU POLITIKAS PRINCIPI    13
1.3.  NODOKĻU ADMINISTRĒŠANA    16
2.  LATVIJAS VALSTS NODOKĻU POLITIKA    23
2.1.  TIEŠO NODOKĻU VEIDI    23
2.2.  NETIEŠIE NODOKĻI LATVIJĀ    31
3.  NODOKĻU POLITIKAS ĪSTENOŠANAS PROBLĒMU ANALĪZE LATVIJĀ    37
4.  VEICAMIE PASĀKUMI UN NODOKĻU POLITIKAS UZLABOJUMI LATVIJĀ    45
4.1.  NODOKĻU INSTRUMENTU PILNVEIDOŠANA    45
4.2.  NODOKĻU ADMINISTRĒŠANAS PILNVEIDOŠANA    48
  SECINĀJUMI    52
  PRIEKŠLIKUMI    54
  BIBLIOGRĀFISKO NORĀŢU SARAKSTS    55
  PIELIKUMI    58
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Veicot pētījumu par nodokļu politiku Latvijā un tās ietekmējošiem faktoriem, autors izdarījis sekojošus secinājumus:
1. Katra nodokļa likumā ir raksturoti nodokļa elementi – maksātāji, , nodokļa objekts, nodokļa bāze, likmes, atlaides un atvieglojumi, kā arī nodokļa iekasēšanas organizācija.
2. Nodokļu politikas jautājumus valstiskā līmenī Latvijā risina Ministru kabinets, Finanšu ministrija. Nodokļu sistēmu administrē Valsts ieņēmumu dienests.
3. Nodokļu politikas galvenais rādītājs ir nodokļu slogs, ko izsaka procentos no iekšzemes kopprodukta. Latvijai 2012.gadā nodokļu slogs bija ap 28% no IKP. Latvijā tiek īstenota maksimālo nodokļu politika. Ēnu ekonomika Latvijā veido ap 26-27% no iekšzemes kopprodukta un tā negatīvi ietekmē nodokļu politiku. Lai mazinātu gan nodokļu slogu Latvijā, gan arī ēnu ekonomiku, ir nepieciešams pilnveidot nodokļu politikas stratēģiju, tai skaitā, izvērtēt nodokļu politikas instrumentāriju.
4. Latvijas nodokļu sistēmu veido tiešie un netiešie nodokļi. Latvijā nodokļu ieņēmumi ar katru gadu palielinās, turpmāk tiek prognozēts ikgadējais nodokļu ieņēmumu pieaugums 2,2 līdz 3,5% apmērā.
5. Tika izstrādāta „Nodokļu politikas stratēģija 2011.-2014.gadam‖, kurā paredzēts samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi. No 2013.g. IIN tika samazināts no 25% līdz 24%, ir plānots, kā no 2014.g. IIN tiks samazināts līdz 22%.
6. Mazo un vidējo uzņēmumu attīstību sekmē mikrouzņēmuma nodokļa likuma īstenošana, nosakot nodokļu likmi 9% apmērā no uzņēmuma ieņēmumiem.
7. Uzņēmējdarbības ārējās vides ietekmējošais faktors ir valsts politika un tās īstenotā nodokļu politika. Tas nozīmē, ka ļoti svarīgi ir sakārtot nodokļu politiku tā, lai tā labvēlīgi ietekmētu uzņēmumu darbību un attīstību. Nodokļu politika tiek vērtēta kā nestabila un līdz ar to uzņēmējiem ir grūti plānot savas tālākās darbības.
8. Ir izstrādāts ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kurā ir daudz pasākumu, kas vērsti uz kontroļu un sodu palielināšanu un to efektivizēšanu.
9. Ar 2011.gadu Latvijā ir atjaunota uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaide lielajiem investīciju projektiem, kuru vērtība pārsniedz 3 miljonus latu vai 4,3 miljonus eiro, ja par tiem valdība ir pieņēmusi lēmumu līdz 2013.gada 31.decembrim un tie tiks pabeigti līdz 2018.gada 31.decembrim. Īpašais atbalsts attiecas uz ierobeţotu nozaru klāstu.
10. Nodokļu eksperti diskutē par progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes ieviešanu. Izskan viedoklis par progresīvu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.
11. Latvijā kā prioritāte tiek izvirzīta sociālās nevienlīdzības mazināšana. Jau 2013.gadā politiķiem, sociālajiem partneriem un sabiedrībai ir jāspēj vienoties par labāko risinājumu iepriekš minēto normu izmaiņām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties